Sandy Nelson

Geplaatst in Artiesten

Geboren als Sander L. ‘Sandy’ Nelson de 1ste december 1938 in Santa Monica. Sandy leerde als tiener heel wat instrumenten bespelen, maar geraakte almaar meer verslingerd aan de drums. Vooral drummer Earl Palmer liet een grote indruk op hem na. Zoals voor de meesten van zijn leeftijdgenoten was rock-’n-roll de muziek die hem na aan het hart lag. Hij richtte een eigen groep op met stuk voor stuk muzikanten die het iets later helemaal zouden maken: Dean Torrence en Jan Berry (werden in de jaren 60 bekend als het surfduo Jan and Dean) en Bruce Johnston (zou grote sier maken bij The Beach Boys). Bruce Johnston bracht Sandy Nelson in contact met producer Phil Spector die vroeg of Sandy niet de drumpartij wilde spelen tijdens de opname van To know him is to love him, een nummer 1-hit in 1958 voor The Teddy Bears. Tegen die tijd was Sandy Nelson al een veelgevraagd studiomuzikant. Hij was niet zozeer een denderende drummer, zeker geen vernieuwer, maar wel een steengoede die als geen ander aanvoelde in welke liedjes die drums optimaal tot hun recht konden komen. Sandy Nelson was ook van de partij tijdens een opnamesessie door de band van Kip Tyler. Die hielden daar de hit  Let’s monkey around  aan over en Sandy kwam op die manier in contact met deejay Art Laboe die een eigen platenlabel had, Starla Records. Nelson liet Art een van zijn demobandjes horen met daarop Teen Beat. De daaropvolgende sessie werd tijd geruimd om het nummer op te nemen met uiteraard Sandy Nelson op drums, Bruce Johnston aan de piano en Richie Podolor op gitaar. Officieel uitgebracht op Original Sound werd Teen Beat in een mum van tijd een top 5-hit in de maand september 1959. Sandy Nelson stond niet in zijn eentje opvallend te drummen in de hitlijsten, want Cozy Cole en Preston Epps hadden hem dat al iets eerder voorgedaan.

Na het succes met Teen Beat tekende Sandy Nelson een contract bij Imperial en bleef een veelgevraagd studiomuzikant. Zo is hij ook te horen tijdens opnamen van Gene Vincent, op de hit Alley Oop van The Hollywood Argyles. In het kielzog van zijn eerste hits volgden een pak langspeelplaten waarvoor hij graag een beroep deed op saxofonist Steve Douglas, pianist Ernie Freeman en gitarist René Hall. Een al even grote hit als Teen Beat werd het in 1961 gereleasete Let there be drums (hij geeft toe dat zijn drumsolo duidelijk geïnspireerd werd door Gene Krupa). Nadien volgde nog de hit Drums are my beat, maar stilaan geraakte hij zijn greep op de hitlijsten kwijt en was ook de aardigheid eraf.

Eind 1963 geraakte Sandy Nelson betrokken bij een zwaar verkeersongeval met de motor. Hij verloor hierbij zijn rechtervoet en een deel van zijn rechteronderbeen. Sandy liet zich niet doen, vocht terug en een jaar later laat hij opnieuw van zich horen met als hoogvlieger de single Casbah (1965). Tot eind 1969 zou Sandy Nelson platen blijven opnemen voor het Imperial-label, waarna het tromgeroffel stilaan zou uitsterven. In 1975 verschijnt nog de elpee “Disco Dynamite” en in 2008 op het Spinout-label de cd “Nelsonized” die hij met een aantal vrienden opnam onder de naam Sandy Nelson and the Sin City Termites.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet