The Allisons

Geplaatst in Artiesten

Toen The Everly Brothers in Amerika opgang maakten, waren platenjongens in Engeland naarstig op zoek naar een gelijkaardig Brits duo. Zo’n  vocale blauwdruk werd het tweetal John Alford (°1939) en Bob Day (°1942) die regelmatig te zien en te horen waren in pubs en jeugdclubs waar ze ontdekt werden door impresario Tito Burns die hun gelijk onderdak verschafte bij platenfirma Fontana.

Als The Allisons namen ze in 1961 deel aan het Eurovisiesongfestival met het door hen zelf geschreven Are you sure. Ook al moesten ze zich daar tevredenstellen met een tweede plaats, toch werd Are you sure een gigantische hit met onder andere een eerste plaats in de Britse Top 40 en een Europese verkoop van méér dan 1 miljoen exemplaren. In Amerika haalden ze net de Top 100 niet (Billboard plaats 102, bubbling under dus). Tijdens hun liveoptredens werden The Allisons begeleid door The Hunters. Het hoeft ons niet te verwonderen dat ze na hun Eurovisie-avontuur vaak on the road waren, onder meer in de packageshows van Larry Parnes, de man die er in Engeland prat op kon gaan Billy Fury te hebben ontdekt. Ondanks hun gouden hit konden John en Bob hun eerste succes niet herhalen. Alleen de singles Words en Lessons in love waren goed voor een hitparadenotering. ( Lessons in love kwam uit de Cliff Richard film “The Young Ones”).

De voorbije decennia hebben John Alford en Bob Day zich in Engeland geprofileerd als songwriters en platenproducers, maar zelf hebben ze als duo nooit meer het succes van Are you sure kunnen herhalen. In de jaren zeventig en tachtig ging John Alford optreden samen met Mike en Day, voor de gelegenheid Allison genoemd. In de jaren negentig draaiden John en Bobby regelmatig mee in het oldiescircuit. Bob Day overleed de 25ste november 2013 op 72-jarige leeftijd aan de gevolgen van een slepende longziekte.

tekst en research: Marc Brillouet

©2012 Daisy Lane & Marc Brillouet