Bio

Marc startte in zijn geboorteplaats Hasselt zijn loopbaan als leraar Nederlands-Engels aan het Sint-Jozefscollege en het Vrij Technisch Instituut Heilig Hart en als leraar Engels aan het Erasmus Instituut, maar stapte in 1978, na sinds 1975 als los medewerker voor Radio 2 Limburg onder meer het programma ‘Tot de laatste man’ samengesteld en gepresenteerd te hebben, definitief over naar de VRT, al bleef hij tot 1988 zijdelings met het onderwijs verbonden als o.a. coördinator Engels in het Vormingscentrum ( Syntra) van Hasselt. Tot 1980 werkte Marc in Brussel als presentator voor Radio 3 ( het huidige Klara), maar keerde naar Limburg terug waar hij tot 1987 regisseur- presentator was voor Radio 2 Limburg. In die periode presenteerde Marc als samensteller programma’s als ‘Melodie is een zondagskind’, ‘Hitriders in the sky’ en ‘In de operettesfeer’.

Vanaf ‘87 wordt Marc Brillouet fulltime producer en geraakt bij het grote publiek bekend door zijn programma’s ‘Hitriders’ en ‘ Funiculi funicula’. In 1995 werd hij coördinator, samensteller en presentator van het horizontale avondblok ‘Hitwinkel’. Van 1990 tot en met 1994 presenteerde Marc samen met Julien Put het Eurovisiesongfestival voor Radio 2 onder meer in Zagreb, Rome, Dublin en het Zweedse Malmö. In 1999 stapte hij met zijn collega’s van de nationale programma’s definitief over naar Brussel. Marc werd daar verantwoordelijk producer voor de genreprogramma’s op de weekavonden van 22.00 u tot 23.00u . Hij stelde in dit blok niet alleen ‘Pluche Palace’ en ‘ Café chantant’ samen, maar ging elke dinsdagavond zelf op zoek naar de jeugdjaren van de populaire muziek in ‘Brillouet Boulevard’ enkele jaren later omgedoopt tot ‘De Brillotheek’. ’s Zondags presenteerde hij, en dat al vanaf de 2de september 1990 tot eind 2009 van 18.15u tot 20.00u zijn haast onafscheidelijke ‘ Funiculi funicula’, een programma met aandacht voor muziek voor miljoenen. Hij hield zich daarnaast intens bezig met de organisatie van de Radio 2 ‘Eregalerij’, waarin uitsluitend aandacht wordt besteed aan Vlaamse producties. Sinds januari 2003 stelde Marc voor het zondagnamiddagprogramma ‘Viva Vlaanderen’ de geschiedenis van de Vlaamse amusementsmuziek vanaf het begin van de jaren veertig tot nu samen ! De 18de maart 2007 rondde Marc na 110 afleveringen die reeks af ( te beluisteren op www.radio2.be/delagelanden) om vanaf dan elke avond van maandag tot en met donderdag het programma ‘De Lage Landen’ samen te stellen en te presenteren, waarin hij onder meer op zoek gaat naar het DNA van de Vlaamse en Nederlandse muziek.


Door de jaren heen profileerde Marc zich meer en meer als organisator en presentator van drukbezochte concerten en muzikale evenementen, onder meer: ‘The Hitriders Flashback Party’ met op de affiches onder anderen The Swinging Blue Jeans, Marty Wilde, Gerry and the Pacemakers, The Bootleg Beatles,Will Tura enz… Vooral druk bijgewoond waren de Radio 2 Funiculi-concerten die Marc niet alleen presenteert, maar ook produceert en waarin inmiddels nogal wat bekende namen de revue zijn gepasseerd : het Johann Strauss orkest van André Rieu, het Vlaams Radio Orkest, Vanessa Mae, Stef Bos, het symfonieorkest van Turijn, Robert Groslot, Helmut Lotti, Daniël Blumenthal, The Deep River Quartet, The Rosenberg trio en Stuart Burrows. In deze concertreeks organiseerde Marc Brillouet in 1997 samen met componist-dirigent Dirk Brossé en zijn orkest L’arco musicale de ‘Funicula Primavera-tournee’ en de themaconcerten ‘Funiculi goes Hollywood’. In een productie van Radio 2 en Music Hall produceerde en presenteerde Marc in het voorjaar 2000 een zestal concerten met I Fiamminghi o.l.v. Rudolf Werthen. Hij zette in 2002 een tournee op het getouw met The Golden Symphonic orchestra o.l.v. André Walschaerts en met als solisten Petra Berger, Johan Verminnen, Freddie Bierset, Marc Meersman en Will Tura in een productie van Piet Roelen Organisatiebureau. Op 1 oktober 2005 vierde hij samen met het Vlaams Radio Orkest in een totaal uitverkochte Koningin Elisabethzaal van Antwerpen de 15de verjaardag van Funiculi Funicula met op het podium de Limburgse sopraan Anja Van Engeland en de Nederlandse bariton Ernst Daniël Smid. Intussen was hij door de gemeente Lommel aangezocht om als artistiek adviseur in de Soeverein ‘De kerstproms’ te produceren en te presenteren, wat het jaar nadien nog eens werd overgedaan.

In samenwerking met Horeca Vlaanderen vzw. organiseerde Marc in de herfst van 2003 een reeks druk bijgewoonde Funiculi-dinerconcerten met als gasten onder anderen Janu, Men’s Voices en het accordeonduo Smeulders en Smeulders. Vanaf december 2004 presenteert Marc elk jaar in de Ethias-arena in Hasselt “André Rieu in Concert”, telkens voor méér dan 10.000 enthousiaste fans. Sinds 2007 was Marc Brillouet gastheer tijdens de jaarlijkse concertreeks ‘Dorp op stap’ georganiseerd door het Festival van Vlaanderen.

Voor Marc was het  een must  boeiende Radio 2-interviews te maken met internationale artiesten. Intussen prijken op zijn gouden lijstje: Luciano Pavarotti, Andrea Bocelli, Demis Roussos, The Shadows, John Cage, Roy Orbison, Cristina Branco, René Froger, Timi Yuro, Roy Black, Rob De Nijs, James Last, Boudewijn De Groot, Barbara Hendricks, Wibi Soerjadi, Sir Cliff Richard, Rita Reys en Pim Jacobs,The Everly Brothers, André Rieu, Frankie Laine, Neil Sedaka, Toots Thielemans, Petula Clark, Nana Mouskouri, Hayley Westenra, Il Divo, Josh Groban, Axelle Red, Cecilia Bartoli, Klaus Wunderlich, Herman Van Veen, Roberto Alagna, Rolando Villazon,Teatro enz…Hij realiseerde in de Verenigde Staten een hele reportage rond het fenomeen Elvis Presley en interviewde onder meer D.J. Fontana, Charlie Hodge, The Jordanaires, JD Sumner and the Stamps en maakte klankbeelden in de legendarische Studio B in Nashville en de Sun-studio in Memphis. In Londen realiseerde hij een speciale reportage rond de befaamde Abbey Road studio’s met toenmalig general manager Ken Townsend die heel wat opnamen van The Beatles begeleidde.

Daarnaast hield Marc zich door de jaren heen intens bezig met het samenstellen van cd’s waaronder een reeks voor distributiefirma Coda (cd’s met Marc Meersman, Yuli Lavrénov, G.C. Davis en het combo Herman Vanspauwen), een operettereeks voor EMI, ‘Liedjes voor miljoenen’ voor Sony/BMG.

Dan was er de succesvolle Funiculi-reeks met in het totaal 35 volumes. Volume 31 werd in de loop van de maand februari 2008 met goud bekroond, een award die hij persoonlijk door André Rieu in diens kasteel in Maastricht overhandigd kreeg. De cd ‘Funiculi funicula musicalfavorieten’ stond in de maand februari 2008, 2 weken na mekaar op nummer 1 in de compilatie top 20. Ook volume 33 werd intussen met goud bekroond net als de speciale compilatie ‘Funiculi funicula favorieten om te zoenen’( januari 2009) waarvan meer dan 18.000 exemplaren werden verkocht. Eind 2009 beslist Marc Brillouet om als presentator te stoppen. Het doek valt over 20 jaar Funiculi funicula. In januari 2010 verschijnt nog het album ‘Funiculi funicula romantische dansfavorieten’. De reeks wordt in de loop van dat jaar afgerond met de verzamelboxen ‘Funiculi funicula Het beste uit 20 jaar’ en ‘Funiculi Funicula The final edition’. Eind 2011 verschenen er bij het weekblad Libelle twee volumes met daarop een aantal hoogtepunten uit de succesvolle Funiculi Funicula-serie. Die traditie zou de jaren nadien een vervolg kennen.

In 2013 start platenfirma Universal met de reeks Radio 2 Klassiekers “Funiculi Funicula”. Om het geheel overzichtelijk te houden, wordt in het najaar gestart met volume 1. De heropstart blijkt een succes. In 2016 staat volume 4 bijvoorbeeld twee weken op één in de Ultratop compilatie top 20. Met evenveel succes was er in 2016 de 4-delige cd “Het beste uit 25 jaar Funiculi Funicula” en verscheen in de lente van 2017 het album “Funiculi Funicula Favorieten”. Buiten de lopende reeks is er in de lente van 2018 de driedelige cd “Funiculi Funicula Romantica”.

In de loop van zijn carrière schreef Marc enkele boeken waaronder twee over de lichte muziek uit de jaren ‘50 en ’60 : ‘Hitriders’ en ‘Hitriders Plus’ en het boek ‘Strauss en Co’, een portret van de bekende walsdynastie. In 1995 werd Marc Brillouet genomineerd voor de “Limburgse Provinciale Mediaprijs”. Een tijdlang zetelde hij in de raad van bestuur en de algemene vergadering van “Zomeropera” Alden Biesen.

De eerste mei 2011 gaat Marc definitief met rustpensioen en neemt als hoofdproducer afscheid van de VRT. Enkele weken later start hij zijn eigen muzieksite www.hitriders.be  om via die weg niet alleen zijn liefde voor de populaire muziek in het algemeen te kunnen voortzetten, maar in onder meer een rist interviews onder de hoofding PLUS  zijn bewondering voor de muziek in de breedste zin van het woord te etaleren. De 31ste maart 2012 wordt Marc aangeduid als muziekambassadeur van het themapark “De Sixties” op het Provinciaal Domein van Bokrijk. Hij blijft voor platenfirma Universal cd’s samenstellen en ideeën uitwerken  waaronder ” Boetiek Romantiek”, de reeks “Die slow van toen” en de succesvolle albums “Te Mooi om te Vergeten”.

In 2013 start Marc in “Het Smaaksalon” in Hasselt met druk bijgewoonde voordrachten over muziek. Onderwerpen als: “De Sixties”, ” Mega Platina”, “Bonjour la France”, “Sinatra & Co”, “Hit Stories”, “Van Bach tot Evita” en “Back to the Fifties” lokken telkens de meest gulzige muzikale fijnproevers. Met deze voordrachten gaat Marc vanaf 2014 ook on the road in samenwerking met NEOS, OKRA, MARKANT enz.

Van januari 2010 tot en met april 2015 was Brillouet medewerker bij TVL, waar hij bijdragen leverde over muziek in het namiddagprogramma Studio TVL.

Woensdag 24 juni 2015 zette Radio 2 vivavlaanderen.be online, een website gewijd aan de Vlaamse muziek. De site bevat materiaal uit het VRT-archief, maar ook de nieuwste Vlaamse producties. Marc Brillouet is de motor achter de site en blijft als eindredacteur in de toekomst samenwerken voor het uitschrijven van de diverse biografieën en het aanreiken van interviewmateriaal waarin de artiesten zelf hun levensverhaal vertellen.

In 2016 schreef Marc Brillouet een soundboek over de eerste “Erfgoed”-periode (1972-1982) van de Vlaamse zanger Willy Sommers.  Het album bestaat uit een rijk geïllustreerd boek en twee cd’s. Willy bereikte daarmee een nummer 1 in de Ultratop Album 200. In 2017 schreef Marc voor platenfirma Universal het soundboek “Louis Neefs 80″.