99 Luftballons

Geplaatst in Songs

Stel, je zit aan je piano en je denkt: ik ga een hit schrijven met als thema een nucleaire oorlog en ik ga proberen met dat liedje een wereldhit te scoren, dan zullen er toch velen een beweging maken van ‘je bent niet goed snik jongen’. 99 Luftballons bewijst nochtans het tegendeel en is ook het bewijs dat je niet eens een verstaanbare tekst nodig hebt, want het nummer werd in Amerika zelfs een hit en daar verstonden ze er geen knijt van.

De Duitse groep Nena bestond uit zangeres Gabrielle Kerner die van haar ouders de Spaanse bijnaam Nena kreeg (zo genoemd door de Spanjaarden toen ze met haar ouders daar op vakantie was), drummer Rolf Brendel, gitarist Carlo Karges, bassist Jürgen Demel en toetsenist Uwe Fahrenkrog-Peterson. Uwe, Gabrielle en Rolf vormden samen eerst het trio Stripes waarmee ze behoorlijk wat succes scoorden. Toen Carlo en Jürgen erbij kwamen, noemden ze zich Nena. Zij pikten in het begin van de jaren 80 in op een totaal nieuwe muzikale Duitse trend, die neue Deutsche Welle met groepen als BAP, Trio, Spider Murphy Gang, Döf en Rheingold. In die stijl nam Nena hun eerste single op Nur geträumt dat in Duitsland een hit werd.

99 Luftballons, een liedje over kinderen die enkele ballonnen oplaten die voor vijandelijke wapens worden aangezien en met nucleaire wapens worden bestookt, werd hun volgende hit in een productie van Reinhold Heil en Manne Praeker. Ook al werd 99 Luftballons volledig in het Duits gezongen toch ging die er in Nederland en Vlaanderen nog behoorlijk in, ook al letten we niet zo op de tekst dan wel op het aanstekelijke ritme. In Nederland stond de single de 26ste maart 1983 op één en dat vier weken na mekaar. In de Vlaamse Top 30 zou de single op hetzelfde moment op nummer 1 staan.

Maar wat doet een Duitstalige plaat in de Britse en Amerikaanse charts? In Amerika hadden enkele dj’s de dansante single opgepikt. In Los Angeles waren er een paar radiomakers die het nummer hadden opgepikt en het grijsdraaiden. Om het wat toegankelijker te maken voor het publiek had Kevin McAlea het liedje van Uwe Fahrenkrog -Petersen en Carlo Karges van een Engelse tekst voorzien en die versie verscheen op de B-kant. Toch opteerden de Amerikanen voor de Duits gezongen versie van Nena en mocht het liedje in de maand december van 1983  een week lang halthouden op de tweede plaats van de Amerikaanse Top Honderd, vlak na Jump van Van Halen. Haar bijna volledig in het Duits gezongen gelijknamige elpee bereikte zelfs de top dertig van de Amerikaanse album charts waarin het album drie maanden zou vertoeven. De Britten daarentegen verkozen de Engelstalige versie. In de maand februari van 1984 stond 99 red balloons op één van de Engelse Top 40.

Dat internationale succes kon Nena echter niet verlengen. In de Lage Landen deden liedjes als Nur geträumt en Irgendwie, irgendwo, irgendwann het nog behoorlijk, maar nadien was het met Nena als groep zo goed als definitief voorbij. Gabrielle ‘Nena’ Kerner probeert het sindsdien in haar eentje en scoorde in 2003 in de Nederlandse Top 40 nog een nummer 1 met Anyplace, anywhere, anytime, de Engelse vertaling van Irgendwie, irgendwo, irgendwann. Een remix van 99 Luftballons deed het dan weer niet goed. In 2009 nam ze het album “Made in Germany” op. In het totaal heeft ze tot op heden zo’n 25 miljoen cd’s verkocht. Naast de job van zangeres profileert Gabrielle zich tegenwoordig ook als presentatrice en schrijfster van kinderboeken.

Carlo Karges overleed de 30ste januari 2002 op 50-jarige leeftijd aan leverkanker.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet