All by myself

Geplaatst in Songs

In 1976 scoorde Eric Carmen zijn eerste solohit  All by myself  na jaren deel te hebben uitgemaakt van de groep The Raspberries.

Eric trok op jonge leeftijd naar “The Cleveland Institute for Music”, hij was toen nog maar, hou je vast, drie jaar. Na enkele jaren ging hij zich voor andere dingen interesseren, maar op zijn elfde besliste hij definitief om voor de muziek te kiezen. Hij slaagde er in vier jaar tijd in een klassieke opleiding te volgen die normaal zeven jaar in beslag nam. Die klassieke opleiding zou hem nadien inspireren tijdens het schrijven van zijn eerste hit All by myself’ waarvoor hij zich voor een deel baseerde op het 2de deel, het adagio sostenuto uit het pianoconcerto nr. 2 in c opus 18 van Sergei Rachmaninov. Maar daarmee was het nummer niet af, hij miste nog iets. Eric herinnerde zich een song die hij in 1973 voor The Raspberries had geschreven Let’s pretend. Hij ging dus bij zichzelf wat lenen om All by myself compleet te maken en dat lukte, want de 6de maart 1976 stond de single op de 2de plaats van de Amerikaanse Top 100.

All by myself is wat de Engelsen noemen ‘a power ballad’. In het totaal duurt de song méér dan zeven minuten, wat  nogal lang bleek voor vele radiostations zodat er ook een verkorte versie op de markt kwam van 4:22 waarin de solopartij op piano werd weggelaten.

Eric Carmen zou datzelfde procedé nog eens herhalen, want ook voor zijn daaropvolgende single Never gonna fall in love again  baseerde hij zich op een compositie van Rachmaninov. Daarnaast zou hij onder meer  hits schrijven voor Shaun Cassidy en het liefdesthema voor de film “Footlose”.

De song zou diverse keren worden gecoverd onder meer door Céline Dion, Frank Sinatra, Shirley Bassey én  door het populaire viertal Il Divo!

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet