All I have to do is dream

Geplaatst in Songs

Dat een liefdesrelatie een stuk sterker wordt wanneer beide partners dezelfde interesse delen, staat zo goed als een paal boven water, maar zo sterk als die relatie van Felice en Boudleaux Bryant zal in de muziekwereld wel een uitzondering zijn. Felice, geboren als Matilda Genevieve Scaduto, de zevende augustus 1925 in Milwaukee, en Boudleaux, geboren  de dertiende februari 1920 in Shellman, waren al  vooraleer zij elkaar leerden kennen  een tijdje met muziek bezig.  Boudleaux wou een volleerd concertviolist worden en trad  regelmatig op in het symfonieorkest van Atlanta, terwijl Felice aan de bak probeerde te komen als zangeres. Het waren nochtans voor hen beiden geen hoogtijdagen. Felice moest trachten rond te komen als liftbediende in het “Sherwood Hotel” in Milwaukee. Het was hier dat  ze Boudleaux ontmoette toen die op een avond in het hotel samen met een jazzcombo optrad.

September 1945 treden Felice en Boudleaux in het huwelijk en houden zich van dan af haast onophoudelijk met componeren bezig. Boudleaux schrijft de melodietjes en Felice verzint de tekst. Zo leveren ze hits aan onder meer Eddy Arnold en Joe Smith , maar hun grote doorbraak komt er wanneer ze Don en Phil Everly in Nashville ontmoeten.

In 1957 schrijven zij voor beide broers Bye Bye Love  en vlak daarop successen als Wake Up Little Susie (1957), Problems  (1958) en  Bird Dog (1958). De mooiste song die ze voor The Everly Brothers schreven, is en blijft ongetwijfeld de popklassieker All I Have To Do Is Dream. Felice en Boudleaux knutselden dit in precies een kwartier in mekaar.  Zij vonden dat het tijd was dat Don en Phil met een ballad op de proppen kwamen. Boudleaux speelde het nummer door aan de jongens op een acetateplaat, een versie die hij ook zelf had ingezongen. Het nummer was zo sterk dat mocht de platenfirma die ongekuiste oerversie hebben uitgebracht het net zo goed een hit was geworden,aldus Don na een eerste beluistering. Boudleaux droomde er al jaren van zich als auto een blinkende Thunderbird aan te schaffen. Nog tijdens de opname verzekerde producer Archie Bleyer hem ervan dat hij meteen naar de garage kon stappen, want zij hadden een wereldhit te pakken.  Het liedje is in deze zin een evergreen dat het in om het even welke versie nooit aan kracht en kwaliteit heeft verloren. Richard Chamberlain zette in 1963 een aantrekkelijke versie op plaat waarbij het duet van Glen Campbell en Bobbie Gentry uit 1970 niet hoeft onder te doen .

De twaalfde mei 1958 staat  All I have to do is dream in de versie van The Everly Brothers precies een maand na de release op één in de Amerikaanse charts  en dat op het moment dat platenfirma RCA  de allereerste stereo-elpees op de markt brengt, dan nog een rariteit, maar de toekomst zou snel de tegenovergestelde richting uitwijzen. In Engeland werd het eveneens een nummer één en zou daar acht weken op die eerste plaats standhouden.

In een interview omschreef Felice het geluid van Don en Phil als volgt: “They were like a fine Swiss watch. Boudleaux would know what would sound good and he would know just how high Phil could sing. And he would put him up there, because to Boudleaux. Phil sounded like a Stradivarius when he hit those high notes. Boudleaux just loved that!”

Boudleaux overlijdt op zevenenzestigjarige leeftijd de 25ste juni 1987, Felice de 22ste april 2003. Zij was zevenenzeventig en overleed in de vaste overtuiging dat zij samen met haar man een aantal schitterende popklassiekers had afgeleverd.

tekst en research: Marc Brillouet

©2013 Daisy Lane & Marc Brillouet