All night long

Geplaatst in Songs

Lionel Richie had toen hij nog bij The Commodores zong en die een veilige thuishaven bij Tamla Motown hadden gevonden, één ding onthouden van platenbaas Berry Gordy Jr: “Zorg dat de mensen naar je muziek luisteren, geboeid geraken door datgene waar je mee bezig bent en als je ze eenmaal te pakken hebt,  kan je hen gewoon mee op sleeptouw nemen, dan lusten ze bijna alles wat je hun zal aanbieden.”

Toen Lionel Richie het in zijn eentje ging proberen, zonder The Commodores dus, zorgde hij ervoor dat hij een beetje in de buurt van hun stijl bleef, want hij had zelf meegemaakt hoe hun geluid en manier van muziek maken een breed publiek aansprak. Hij ging in zijn eentje geen al te gekke toeren uithalen, trouwens hij had als singer-songwriter The Commodores aan een paar aardige hits geholpen: Three times a lady en Still. In 1982 had hij in zijn eentje Joe Cocker en Jennifer Warnes van de eerste plaats van de Amerikaanse popcharts weten te verjagen met zijn singlehit Truly uit zijn allereerste soloalbum. Een jaar later was hij aan een nieuwe elpee toe “Can’t slow down”. Richie haalde meteen de fantastische producer David Foster in huis, gehuwd met Presleys vroeger liefje Linda Thompson. Foster zei ja op voorwaarde dat ze de beste muzikanten zouden inhuren zoals percussionist Paulinho da Costa, gitarist Steve Lukather, drummer Jeff Porcaro en een rist oerdegelijke backingvocalisten. Het album zou in de maand oktober 1983 in de platenrekken moeten liggen, dus begonnen ze er in de maand maart aan om tegen het einde van september de opnamen af te ronden.

Geen mens die tijdens de opnamen doorhad dat aan dit album vijf hits zouden kleven, met name: Penny lover, Stuck on you, Hello, Running with the night en All night long. Dat laatste nummer hield Lionel een hele tijd bezig. Hij wou ergens in die song een oud Jamaicaans nummer verwerken met de onzinnige tekst ‘tom bo li de say di moi ya, yeah, jambo, jumbo…‘. Hij vroeg aan zijn Jamaicaanse tandarts wat steun bij de juiste uitspraak. Lionel was ook verzot op het ritme uit de Caraïben en wou dat in dit liedje verwerken, daarbij toch de stijl van The Commodores in het oor houdend. Het moest sowieso een heel dansante single worden en dat werd het ook. Kenny Rogers en Dolly Parton hebben het in elk geval geweten, want na twee weken aan de top met Islands in the stream mochten ze plaats ruimen voor All night long. Lionel Richie hield het vier weken vol bovenaan de Amerikaanse hitlijsten tot Paul McCartney met de steun van Michael Jackson die eerste plaats kwam opeisen met Say,say,say.

De Britten gunden Lionel ook alle kansen wat hem een tweede plaats in de Top 40 opleverde. In Nederland zat er net als in Amerika een eerste plaats in. Samen met Hello uit hetzelfde album zouden deze beide bij onze noorderburen zijn enige nummer 1-hits worden. In België was All night long ook goed voor een eerste plek in de Top 30. En net als in Nederland zou Richie dat iets later herhalen met zijn single Hello.

In zijn thuisland was het album “Can’t slow down” dus goed voor 5 hits, waarvan All night long en Hello konden rekenen op een plaats bovenaan. All night long werd wel niet Lionels grootste succes, want dat was weggelegd voor zijn duet met Diana Ross Endless love uit de gelijknamige film met in de hoofdrol Brooke Shields.

Wat het nummer een apart cachet geeft is dat Lionel werd uitgenodigd om All night long live te zingen tijdens de ceremoniefeesten waarmee de Olympische Spelen in L.A. in 1984 werden afgerond. Hij schreef speciaal voor deze gelegenheid een geheel nieuwe strofe en werd tijdens zijn uitvoering begeleid door zo’n tweehonderd breakdancers. Op het einde van het nummer werd hij ook nog eens op het podium vergezeld door alle deelnemende atleten.

De derde december 1983 staat het album ”Can’t slow down” bovenaan de Amerikaanse album top 200. 59 weken na mekaar zou het album in de Top 10 blijven rondzweven. Pas na 160 weken verdween het album definitief uit de Top 200. In 1985 mocht Lionel Richie een Grammy Award ontvangen voor Album of the Year. In de loop van 1986 liet zijn platenfirma hem weten dat er méér dan 15 miljoen exemplaren van verkocht waren.

All night long zou nadien gesampled worden door onder meer The Cheetah Girls in Fuego en door Enrique Iglesias in zijn hit I like it.

 

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet