Autumn leaves

Geplaatst in Songs

Autumn leaves is een oorspronkelijk Frans chanson gecomponeerd door Joseph Kosma.  Hij werd de 22ste oktober 1905 in Boedapest  geboren en ging  muziek studeren aan het conservatorium van zijn geboortestad . Hij won een studiebeurs en mocht gaan voortstuderen  aan de Berlijnse opera waar hij tot 1929  als dirigent werkzaam bleef. Hij sloot zich nadien aan bij het gezelschap van Bertolt Brecht en leerde op die manier Kurt Weill kennen, beiden zouden zijn  manier van componeren sterk beïnvloeden. Nadat Kosma zich een tijdje had beziggehouden met muziek schrijven voor diverse Hongaarse films, ging hij zich in 1933 in Parijs vestigen  en liet zich  tot Fransman naturaliseren. Hij werkte voor de Franse filmregisseur Jean Renoir en werkte  samen met Jacques Prévert aan het ballet “Rendez-vous” (1945). Met Prévert zou hij ook chansons componeren voor bekende artiesten als Les Frères Jacques, Yves Montand en Juliette Gréco. Zijn liedjes waren niet meteen de makkelijkste en zouden  in die zin dan ook niet  echt populair worden, behalve Les feuilles mortes.

Het liedje Les feuilles mortes werd wereldbekend in de versie van Juliette Gréco die het zong in de film “Les portes de la nuit “, een driesterrenfilm uit 1946, in een regie van Marcel Carné  met in de hoofdrollen Pierre Brasseur, Yves Montand  en Nathalie Nattier. Hun samenspel (Nattier,Montand) kreeg niet zo’n goede kritiek. Ze acteerden volgens critici totaal onvoldoende als echtpaar, een rol die in eerste instantie was toegewezen aan Jean Gabin en Marlene Dietrich.

Het waren de bazen van platenfirma Capitol die Johnny Mercer de opdracht gaven een Engelse tekst te schrijven voor Les feuilles mortes en het liedje zou van dan af bekend worden als Autumn leaves in gezongen versies van onder meer Jo Stafford en Bing Crosby. Toch zou het een instrumentale versie zijn die met goud werd bekroond. Het was  namelijk pianist Roger Williams die op 29 oktober 1955 de hoogste plaats zou bereiken van Billboard’s Hot One Hundred met zijn pianoversie,  zijn eerste miljoenenhit  voor het toenmalige Kapp-label. Williams was niet de eerste de beste. Hij had een M.A. degree in music behaald aan de Drake University in Des Moines en bespeelde een 12-tal instrumenten. Een jaar later behaalt hij zijn doctoraat in de muziek  en  schrijft zich in 1952 in aan de befaamde Juilliard  School of Music in New York. Zijn grootste interesse werd de jazz, maar toen Dave Kapp, baas van Kapp Records,  hem hoorde spelen, wist hij Roger over te halen platen op te nemen in een meer easylisteningstijl. Zijn eerste elpee voor deze firma was “The boy next door “ en als vervolg daarop zijn nummer 1-hit Autumn leaves.

Eveneens succesvol was de gezongen versie door Nat King Cole die u kan horen tijdens de begin-en eindgeneriek  van de film “Autumn leaves“ in 1956 gedraaid door regisseur Robert Aldrich met als belangrijkste acteurs Lorne Greene en Joan Crawford. Daarnaast zijn ook nog vermeldenswaard de plaatversies van Mitch Miller, Jackie Gleason,Victor Young en The Ray Charles Singers.

tekst en research: Marc Brillouet

C 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet