Ballade pour Adeline

Geplaatst in Songs

Niet alle romantische favorieten moeten gezongen liedjes zijn, een instrumentaaltje op tijd en stond mag ook. Nu iets minder in zwang  misschien, maar jaren geleden vaste prik in diverse muziekprogramma’s en  platenwinkels.

In 1976 scoorde Richard Clayderman een wereldhit met Ballade pour Adeline, een liedje opgedragen aan de net geboren tweede dochter van componist Paul de Senneville. Paul begon als journalist bij France-Soir en Paris–Presse , werd nadien producer bij de Franse televisie en  vervolgens directeur van platenfirma Disc AZ en kon zich van dan af met zijn passie bezighouden:muziek ! Paul schreef dit nummer samen met Olivier Toussaint. Diens moeder was een uitstekende pianiste die Olivier een klassieke opleiding meegaf, alhoewel hij meer van jazz en lichte muziek hield. Op zekere dag ontmoet hij Paul de Senneville met wie hij in 1968 gaat samenwerken. Paul was in die tijd onder meer manager van de populaire Franse zanger Michel Polnareff voor wie ze samen liedjes gingen schrijven.Voorts ook voor Mireille Mathieu, Petula Clark, Christophe, Hervé Vilard enz…In het totaal zouden ze als componisten zo’n 100 miljoen platen en cd’s verkopen.

Vrij snel gingen Paul en Olivier zich toeleggen op het produceren van artiesten, onder meer The Pop Concerto Orchestra met Olivier als zanger. Nadien was de groep Anarchic System aan de beurt. In 5 jaar tijd was ook deze combinatie goed voor enkele miljoenen hits.

In  1975 braken Olivier Toussaint en Paul de Senneville pas goed door met hun song Dolannes melody,  op plaat een succes voor trompettist Jean-Claude Borelly. Een jaar later ontdekten ze pianist Richard Clayderman, goed voor méér dan 70 miljoen platen en cd’s. Richard werd als Philippe Pagès de 28ste december 1953 in Parijs geboren. Op zijn zesde begon hij al met piano te studeren en mocht op zijn 12de al naar het conservatorium in Parijs.Nadien kwam hij vooral aan de kost als sessiemuzikant. Zijn leven veranderde plots toen hij in 1976 een telefoontje kreeg van Olivier en Paul met de vraag of hij niet aan een auditie wou meedoen.Twintig kandidaten daagden op en Richard werd zonder aarzelen geselecteerd. Hij leende de familienaam van zijn overgrootmoeder en Richard Clayderman was geboren. Ballade pour Adeline werd ingeblikt en werd iets later een hit in méér dan 38 landen, in het totaal goed voor zo’n 22 miljoen exemplaren.

In 1978 richtten Olivier Toussaint en  Paul de Senneville een eigen firma Delphine Records op (genoemd naar Pauls eerste dochter Delphine) waar in die tijd dertig mensen werken in hun kantoor gelegen aan de Champs-Elysées in Parijs. Met Richard Clayderman hebben ze intussen zo’n 1250 liedjes opgenomen, verdeeld over 267 gouden en 70 platina platen/cd’s. Nancy Reagan noemde hem ooit ‘The Prince of Romance’ en dat is hij sindsdien gebleven.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet