Christine

Geplaatst in Songs

In 2003 werd tijdens het gala van de Eregalerij een award uitgereikt aan Will Ferdy voor “Een leven vol muziek”, een  eerbetoon voor zijn hele loopbaan. Twee jaar eerder stond Will al op diezelfde planken van het “Casino van Knokke” toen Christine voor de eerste maal genomineerd werd. De 9de november 2004 werd Christine in het “Concertgebouw van Brugge” samen met Kristien van Wim De Craene definitief tot winnaar van dat jaar gekroond!

De in 1927 in Gent als Werner Ferdinande geboren Will Ferdy  begon in de jaren veertig voorzichtig als zanger-conferencier,maar koos enkele jaren na de bevrijding  definitief voor een zangcarrière. In 1951 nam hij op aanraden van Jacques Klüger zijn eerste hit op, het schlagergetinte Ziede ge me gère. De tekst schreef hij samen met Jan Verbraeken. Ook al startte Will Ferdy met het opnemen van schlagers, toch zou hij snel de weg kiezen van het betere lied en pakte hij uit met Nederlandstalige chansons als Het regent in de straten, een keuze die hem aanvankelijk door zijn publiek en de ciritici niet in dank werd afgenomen. Dat remde ook enigszins het verdere verloop van zijn carrière. Toch kabbelden de  jaren  rustig voort en het was wachten tot 1960 en op zijn ontmoeting met Rocco Granata die intussen het platenlabel Cardinal had opgericht en wel in Will was geïnteresseerd. Hij kiende samen met  Ferdy een nieuw repertoire uit en dat werden zijn meest geliefde liedjes zoals De stervende, Het vlakke land en Het schrijverke.

De absolute uitschieter werd Christine, een liedje dat eigenlijk over zijn homofiele relatie ging, maar je outen kon en mocht in die tijd niet. Will schreef het liedje toen hij z’n vriend na een jarenlange relatie weer terugzag. De tekst is letterlijk een weergave van zoals de situatie zich toen tijdens die ontmoeting voordeed. De naamkeuze is louter toevallig en het bleek achteraf een goede gok te zijn, want waar Will ook optreedt, dat liedje blijft aan hem kleven,het is een vaste waarde geworden in zijn repertoire.  In 2002 verscheen trouwens eindelijk de definitieve versie van Christine op cd onder de titel Mijn vriend.

Toen Will de 4de december  1970 op televisie open en bloot vertelde dat hij homo was, had dat méér nadelige gevolgen dan hij vooraf had kunnen inschatten. Belangrijke instanties schoven hem aan de kant, wat voor gevolg had dat sommige organisatoren hem niet meer boekten. Gelukkig bleef de VRT hem in die tijd zowel op radio als televisie  programmeren. Vlak na zijn outing had Will een nieuwe vriendschap opgebouwd, maar die jongen kon de druk en de reacties van de mensen en de pers niet aan ,dus liep ook die vriendschap op de klippen en toen belandde  Will in een diepe depressie. Hij schreef en zong alles van zich af op de elpee “Ik ben van ver teruggekomen” (1973).

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet