Crocodile rock

Geplaatst in Songs

Moet je nu echt een fan van Elton John zijn om ‘s mans liedjes te waarderen? Ik denk het niet, want John is een songwriter pur sang die samen met Bernie Taupin een pak klassiekers bij mekaar heeft geschreven. Daartoe reken ik niet meteen Crocodile rock, want daarvoor staat het nummer té bol van de clichés, maar het is er wel eentje dat je aanzet tot dansen en eentje om in te kaderen, want je wordt niet zomaar een nummer 1 in de Amerikaanse Top 100. De 3de februari 1973 was Elton John een gouden plaat rijker. In Engeland zat er minder punch achter, want daar hield de plaat halt op de 5de plaats van de Top 40 en was aan het begin van de maand november van 1972 de single al over zijn hoogtepunt heen.

Tijdens de zomer van dat jaar had Elton John zich samen met zijn band teruggetrokken in de opnamestudio van de Franse componist Michel Magne. Die had het “Château d’Hérouville” in Frankrijk gekocht. Toen een deel daarvan in 1969 door een brand werd vernield, bouwde hij daar een studio waar onder meer Elton John graag opnam. Elton noemde het al lachend Honkey Chateau en dat zou de titel worden van een van zijn eerste cd’s. In 1972 trekt hij nog eens naar Frankrijk om daar te werken aan zijn nieuwe album ”Don’t shoot me, I’m only the piano player”. Hij vindt het  nog altijd een van zijn betere popplaten, erg blij qua sfeer. John was toen al een echte platenverzamelaar. Zijn huis puilde uit van de singles en de elpees. Hij was ook dol op liedjes uit de tijd van de jukebox. Liedjes als Oh Carol en  Little darling en artiesten als Eddie Cochran en The Beach Boys. Hij nam van al die melodietjes enkele ingrediënten en verwerkte die in zijn Crocodile rock. De idee was eigenlijk ontstaan tijdens zijn tournee in 1972 in Australië. Daar stond toen 10 weken na mekaar Eagle rock van de Australische band Daddy Cool op nummer 1.

Het vreemde is dat het nooit in Elton was opgekomen zanger te worden. Dat mocht niet van zijn ouders tot die – Elton was toen tien – uit mekaar gingen en moeder hem toeliet naar Elvis Presley te luisteren. Het hek was van de dam. Elton was verkocht en verknocht aan de rock-’n-roll. Van zijn zakgeld kocht hij ook zijn eerste plaatjes die hij op het gehoor thuis probeerde na te spelen. Op zijn elfde kreeg hij een studiebeurs en trok naar The Royal Academy of Music. Nog geen vijf jaar later richt hij een eigen groepje op Bluesology. Ze treden een tijdje op als begeleiders van Major Lance en worden iets later de vaste begeleidingsgroep van Long John Baldry. Via een medewerker van Liberty Records geraakt hij in contact met een jongen uit Lincolnshire genaamd Bernie Taupin. Die kan vlot teksten schrijven en is op zoek naar iemand die ze op muziek kon zetten. Een gouden duo was geboren! Reginald Kenneth Dwight , want zo stond het op zijn identiteitskaart, zag snel in dat hij nu talent genoeg had om het in zijn eentje te proberen en gaat solo. Op zoek naar een artiestennaam gaat hij leentjebuur spelen bij zijn vroegere band Bluesology. Hij leent de voornaam van de twee bandleden Elton Dean en John Baldry en doopt zichzelf Elton John.

Crocodile rock werd geproducet  door Gus Dudgeon en het werd de allereerste nummer 1  voor Elton John in Amerika. Bij ons zat er een derde plaats in de Top 30 in en in Nederland moest John genoegen nemen met een 12de plaats in de Top 40. Gus Dudgeon dook bij vele songs van Elton als producer op. Het was hij die Your song arrangeerde en er op die manier voor zorgde dat het een dikke hit werd voor Elton. Ze richtten samen ook een eigen platenmaatschappij op Rocket Records. Gus overleed de 21ste juli 2002.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet