Du

Geplaatst in Songs

Het moet en mag gezegd worden dat de Duitse schlager in onze streken, zowel in Nederland als in Vlaanderen, door de bank wat laatdunkend wordt benaderd en beluisterd. Nochtans doken er de voorbije decennia regelmatig Duitse hits in onze vaderlandse lijsten op, variërend van Freddy Quinn over Nena, tot en met Roland Kaiser en Döf.  Bij dit alles mogen we iemand als Peter Maffay niet vergeten. Zijn carrière is er eentje om in te kaderen. Hij evolueerde van schlagerzanger tot bikkelharde Duitse rocker. Geen wonder dat je hem snel op stang kan jagen als je tijdens een interview van wal steekt met zijn single Du de hemel in te prijzen.

Peter Maffay zelf mag er dan graag over zwijgen, het belet ons niet Du de aandacht te geven die dat nummer verdient, want het was in 1971 zowat de grootste hit die hier over de radio te horen was. Velen maken de fout Du op het schrijversactief van Maffay zelf te zetten, maar niks is minder waar. Het nummer is van de hand van Peter Orloff op tekst van Michael Kunze. Orloff is de zoon van een geëmigreerde Russisch- orthodoxe geestelijke Nikolai Orloff. Zingen zat Peter van kindsbeen af in het bloed. Hij werd lid van het Schwarzmeer Kosakenchor. Sinds een aantal jaren is hij trouwens dirigent van dit koor. Je kan hen onder meer horen als begeleiders van Helmut Lotti op diens album “From Russia with love”. In 1967 nam Peter zijn eerste hit op Das schönste Mädchen der Welt, met vervolgens vlot verkopende singles als Ein Mädchen für immer en Monika. In 1970 schreef Peter Orloff Du dat een megahit werd voor Peter Maffay. Voor de tekst ging Orloff aankloppen bij de in Praag geboren Duitse schrijver Michael Kunze. Naast zijn job als jurist, ontpopte Michael zich tot een veelgevraagd tekstschrijver. Zo leverde hij ondermeer hitgevoelige teksten aan Udo Jürgens  (Griechischer Wein), Peter Alexander (Die kleine Kneipe), Jürgen Drews (Ein Bett im Kornfeld), Münchener Freiheit  (Ohne dich schlaf’ ich heut’ Nacht nicht ein), Juliane Werding ( Stimmen im Wind) enz… Internationaal scoorde Kunze raak toen hij in 1975 samen met Sylvester Levay Fly Robin fly voor Silver Convention schreef. In het totaal is Michael Kunze goed voor zo’n 60 gouden platen.

Du stond de 6de februari 1971 op 1 in de NederlandseTop 40 en eveneens op 1 in de BRT Top 30, de 20ste februari van dat jaar. Het is en blijft één van de meest gedraaide slows tijdens menig dansfeest en is een van de meest rotsvaste verzoekplaten die bij diverse radiozenders opduiken. Du mag terecht een van de populairste Duitse schlagers aller tijden worden genoemd.

In zijn heimat wordt Peter Maffay beschouwd als de man die de rockschlager op het getouw heeft gezet. Zo mocht hij in 1982 optreden in het voorprogramma van The Rolling Stones. Hij heeft zijn imago als rocker altijd staande weten te houden en is tegenwoordig in Duitsland nog altijd even geliefd. Geen wonder dat zijn shows een must zijn voor elke Duitse rockfan.

 

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet