Everybody loves somebody

Geplaatst in Songs

Dean Martin zat op een bepaald moment in zak en as. Hij had al een jaar of zes geen enkele hit meer gescoord. Waar was de tijd dat hij nog op 1 had gestaan met Memories are made of this en hoge ogen had gegooid met Return to me. Dat waren nog eens gouden tijden voor hem geweest, die jaren vijftig. Maar sinds 1958 en sinds z’n laatste grote hit Volare  had hij de Amerikaanse Top 50 niet meer binnen mogen betreden. Daar kwam zes jaar later verandering in toen hij een oude hit van z’n vriend-collega Frank Sinatra inblikte. The Voice had in 1948 voor z’n toenmalige platenfirma Columbia het nummer Everybody loves somebody opgenomen, een song waarmee Frank tot op de 25ste plaats van de Top 100 geraakte. De plaat zou geen hogere toppen scheren, want na een week was de single al uit de hitlijsten verdwenen.

In 1962 had Dean Martin een nieuwe platendeal afgesloten met firma Reprise. De eigenaar was niemand minder dan zijn boezemvriend Frank Sinatra die z’n geruzie met zijn vroegere platenfirma Capitol zo grondig beu was, dat hij een eigen platenlabel op het getouw zette. Lang zou Sinatra Reprise niet in z’n bezit houden, want hij verkocht het met veel winst door aan Warner Brothers en die haalden meteen een pak gouden hits binnen dankzij artiesten als Sammy Davis Junior, Nancy en Frank Sinatra, Trini Lopez, Rosemary Clooney en onze goede vriend Dean Martin.

Gesigneerde check Dean Martin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dean kreeg bij Reprise, Jimmy Bowen als producer toegewezen, een jongen die zelf het klappen van de hitzweep goed kende, want hij had ooit zelf ’n hit gescoord met Party doll. Dean liep al een tijdje rond met de idee een album op te nemen met uitsluitend songs die hem tijdens z’n shows in Las Vegas zo populair hadden gemaakt. Jimmy stelde ’ n klein orkest samen en in een romantische  sfeer met het nodige kaarslicht werden  in no time elf liedjes opgenomen. Maar in die tijd was het de gewoonte dat er op ’n album twaalf songs stonden. Pianist van dienst Ken Lane stelde Everybody loves somebody voor, een nummertje dat hij ooit samen met Irving Taylor had geschreven. Taylor herinnerde zich later nog dat ie dat liedje in 1948 schreef in nog geen 20 minuten tijd voor Frank Sinatra. Nadien zouden dames als Peggy Lee en Dinah Washington het opnemen, maar zonder zich daarmee in de spots te zingen. Samen met arrangeur Ernie Freeman werkte Jimmy Bowen een nieuw arrangement uit en enkele dagen later werd het nummer ingezongen.

Aanvankelijk deed de single  niets. De promojongens van Reprise konden met die plaat geen kant uit, maar plots vernamen ze dat enkele dj’s uit New Orleans en Massachusetts het nummer in hun playlist hadden opgenomen. Andere radiostations namen het over en de 27ste juni 1964 dook de single de Top 100 binnen om de 15de augustus helemaal bovenin te geraken. Daar verdrong Dean Martin The Beatles die op die eerste plaats een tijdje hadden staan pronken met A hard day’s night.

Dankzij deze enorme comeback, kreeg Dean Martin een  eigen tv-show die als “The Dean Martin Show”negen seizoenen na mekaar het Amerikaanse scherm zou sieren. Op diezelfde leest als  Everybody loves somebody werden nog enkele andere songs geschoeid  als The door is still open en Send me the pillow you dream on.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet