Hello Mary Lou

Geplaatst in Songs

Het zal je maar overkomen met één single twee hits scoren, twee muzikale vliegen in één klap. Dat overkwam Ricky Nelson toen hij in 1961 een single uitbracht met op de ene kant Travelin’ man en op de andere Hello Mary Lou. Wij menen nog altijd dat Hello Mary Lou in de States de grootste hit van beide werd, maar dat is fout. Dat misverstand is gerezen omdat Travelin’ man bij ons géén hit werd, maar Hello Mary Lou in de maand juni van 1961 een regelrechte nummer één in onze Belgische hitlijsten. In Amerika daarentegen steeg Hello Mary Lou naar de negende plaats en was het met Travelin’ man dat Ricky tot op de eerste plaats van de charts geraakte. Het juiste verhaal dringt zich op!

Ricky was erg verwend wat hits scoren betreft. Hij was nog maar zeventien toen hij met A teenager’s romance op de 2de plaats belandde in Billboard’s Hot One Hundred. De volgende single I’m walking deed het ook goed. Dan kende hij even een dipje om met singles als Stood up en Believe what you say sterk terug te keren. Het waren vooral rockabillysongs die het in het begin van zijn carrière goed deden. Zijn eerste nummer één Poor little fool ging al wat de andere kant uit, meer in de richting van de pop. Ook degelijke singles werden de songs Lonesome townIt’s late en Sweeter than you.Dan viel de hittrein even stil en geraakte hij niet hoger dan de 12de plaats. De rest viel ver buiten de top twintig.

Maar niet getreurd. In 1961 herpakte Ricky Nelson zich met de nummer 1-hit Travelin’ man,  geschreven door Jerry Fuller. Fuller was voordien een beetje succesvol geweest als zanger met als singles op het Challenge Records-label Betty my angel, Shy Away en een rockabillyversie van The Tennessee Waltz. Fuller schreef Travelin’ man toen hij in de buurt van het De Longpre Park in Hollywood in zijn auto op zijn vrouw zat te wachten. Dit park werd zo genoemd naar de Franse schilder Paul de Longpré die vaak in Amerika verbleef en in Los Angeles overleed. De Longpre Avenue werd ook naar hem genoemd. Jerry Fuller sloeg de maat van de melodie die hem te binnen schoot op het dashboard van zijn auto. Als invalshoek voor de tekst kiest hij voor de situatie waarin een matroos verkeert als hij de wereld rondvaart en in elke haven een liefje vindt. Eenmaal terug thuis, maakt Fuller de song verder af. Hij raadpleegt een atlas en beschrijft in zijn fantasie de diverse plaatsen die die matroos aandoet. Hij zoekt ook telkens per land het gepaste woord voor meisje op. In Duitsland is dat Fraulein, in Alaska cute little Eskimo en in Mexico señorita. Hij weet niet hoe ze op Hawaii een meisje noemen, dus heeft hij het over pretty Polynesian baby.

Fuller heeft de zwarte zanger Sam Cooke in zijn achterhoofd als hij het liedje schrijft. Samen met gitarist Glen Campbell neemt hij daarom een demoversie op en speelt dit door aan Cookes manager J.W.Alexander. Wanneer die de demo beluistert staat toevallig Joe Osborn in zijn buurt, de bassist van Ricky Nelson. Hij merkt dat Alexander de song niet geschikt vindt voor Sam en heeft er geen bezwaar tegen de demo van Travelin’ man aan Joe te over te laten die het snel doorspeelt aan Ricky die er meteen tuk op is. Begin 1961 trekt Nelson naar de studio om het nummer in te blikken. Hij fungeert zelf als producer zoals sommige bronnen vermelden, andere tippen op Joe Johnson die in Nashville een eigen studio en platenmaatschappij had, Star Record Company en Challenge Records. Als B-kant kiest Nelson voor Hello Mary Lou van de Amerikaanse singer-songwriter Gene Pitney. Gene had het iets eerder zelf op plaat gezet, maar zonder succes. Normaal gebruikte Nelson tijdens zijn opnamen The Jordanaires als backingstemmen, maar omdat de stemmen van Jerry Fuller, Glen Campbell en Dave Burgess op de demo zo goed klinken, haalt hij hen er in de studio ook bij.

De 24ste april 1961 wordt Travelin’ man op het Imperial-label op single uitgebracht. Het is geen gemakkelijke klus voor Ricky om door te stoten naar de top van de Amerikaanse charts, want Ernie K-Doe staat bovenin met Mother-in-LawHij zingt Travelin’ Man  op het einde van “The Adventures of Ozzie and Harriet”, een tv-show van de ouders van Ricky Nelson waarin hij reeds als kind optrad. En dan komt er plots schot in. De 29ste mei lukt het Ricky dan toch om bovenaan te geraken. Hij houdt het daar twee weken vol, maar dan staat Roy Orbison met Running Scared te dringen om die polepositie in te palmen. De eerste juli van 1961 is Engeland aan de beurt. Hier zit er voor Ricky en zijn dubbelzijdige hitsingle een tweede plaats in. Een week later staat hij met beide songs op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Je mag dus stellen dat zowel Travelin’ man als Hello Mary Lou echte wereldhits zijn geworden.

Hello Mary Lou en Travelin’ man staan ook op de elpee “Rick is 21″ die in de maand mei van 1961 op het Imperial-label verschijnt. De firma heeft beslist Nelson iets meer als een volwassen jongen in de markt te zetten en verkoopt hem voortaan als Rick Nelson.

Jerry Fuller, de componist dus van Travelin’ man, zal in het totaal 23 liedjes voor Ricky Nelson schrijven waaronder de hits: A wonder like youYoung world en It’s up to you. In de loop van de jaren zestig komt Fuller bij Columbia Records terecht waar hij Gary Puckett & The Union Gap ontdekt en speciaal voor hen de hits Lady Willpower en Young Girl neerpent.

Eind 1962 komt er een einde aan de platendeal van Ricky Nelson met Imperial Records. Hij sluit een zeer lucratieve deal met Decca Records, eigendom van MCA, waarvoor hij een miljoen dollar mag opstrijken. Jammer voor Decca, maar voor hen zal hij aanvankelijk slechts twee grote hits scoren Fools rush in en For You. Vanaf het einde van de  jaren zestig treedt Rick op samen met The Stone Canyon Band. Intussen heeft het publiek hem de rug toegekeerd, een frustratie die hij afreageert in het nummer Garden Party dat vreemd genoeg in 1972 op het MVCA-label een toptienhit wordt. De 31ste december 1985 komt Nelson om bij een vliegtuigongeval. Hij is dan 45.

In 1982 zou Travelin’ Man nog eens een grote hit worden in de coverversie van countryzanger Jacky Ward.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2017 Daisy Lane & Marc Brillouet