I got you babe

Geplaatst in Songs

Het was even in het haar krabben en wenkbrauwfronsen toen ik de naam Cherilyn Sakisian LaPiere zag passeren, maar gekoppeld aan de naam Salvatore Phillip Bono ging er toch ergens een lichtje branden en was na enkele seconden de link Sonny and Cher snel gelegd. Hij ontmoette haar in een cafetaria pal naast het radiostation KFWB in Hollywood. Daar wipten nogal eens mensen uit de muziekbusiness binnen, dus ook Bono die al enkele jaren productief was in de platenwereld

Tijdens Sonny’s tienerjaren week zijn familie uit van Detroit naar Californië waar hij, bezeten als hij was door de muziek, op zoek ging naar de mogelijkheid om zich als zanger bij een groepje aan te sluiten, al lukte het iets sneller als schrijver van hitgevoelige songs zoals hij bewees in dienst van het Specialty-label waar hij nummers schreef voor Don and Dewey en Larry Williams. Hij pende in die tijd – we zijn dan 1957 –  onder meer She said yeah en Needles and pins bij mekaar, dat laatste samen met Jack Nitzsche en als eerste ingeblikt door Jackie DeShannon.

Toen Sonny, Cher voor het eerst ontmoette, was hij zo’n beetje het helpende handje van Phil Spector. Hij zorgde regelmatig voor de backing vocals, ging op zoek naar geschikte songs én nieuw talent. Cher was nog maar zestien toen Sonny haar in het oog kreeg. Een leugentje om bestwil deed Sonny geloven dat ze de achttien al gepasseerd was en dus nam hij haar zonder blikken of blozen mee op sleeptouw. Zo mocht ze samen met Bono backing vocals zingen op onder andere Da doo ron ron van The Crystals en Be my baby van The Ronettes alsook op het legendarische kerstalbum van Phil Spector.

Onder de artiestennaam Bonnie Jo Mason nam Cher in alle bescheidenheid het singletje Ringo, I love you op, maar buiten Ringo zelf keek daar niemand van op.

Voor de ronde som van 135 dollar reserveerde Sonny enkele studio-uren voor een sessie in de “RCA Studio’s” van Hollywood waar hij met Cher een paar nummers opneemt, onder andere Baby don’t go. Cher is zo nerveus dat ze Sonny vraagt of hij dat liedje niet samen met haar wil inzingen. Met die opname trekt Sonny naar Spector die hem er 500 dollar voor bood. Ook al had Cher onder haar eigen voornaam Cherilyn een soloplaat uitgebracht op het Imperial-label Dream baby, toch stapt ze samen met Bono als Sonny and Cher over naar Atco Records, een dochtermaatschappij van Atlantic Records. Hun eerste single wordt het walsje Sing c’est la vie met vlak nadien I got you babe. Bob Dylan had een liedje geschreven It ain’t me babe dat een hitje werd voor The Turtles. Het woord babe werd almaar populairder dan het ouderwetse baby en dat bracht Sonny op de idee om zijn song I got you babe te noemen. Het wordt snel ingeblikt omdat Sonny er heilig van overtuigd is dat dit een meevaller kan worden. Hij stuurt het in ijltempo naar Ahmet Ertegun van Atlantic Records in New York die meteen laat weten dat hij compleet weg is van It’s gonna rain. Maar lieve help, dat was de B-kant en dus zeer tegen de zin van Sonny. Om iedereen voor te zijn, trekt Sonny met I got you babe naar dj Ron Jacobs van het radiostation KHJ in Hollywood die hem belooft als hij het nummer exclusief krijgt, het elk uur te draaien, wat ook gebeurt. I got you babe wordt de favoriete A-kant en staat de 14de augustus 1965 op nummer 1 in de Amerikaanse Top 100. Ook in Engeland belandt het helemaal boven in de Top 40. In 1985 nemen UB40  samen met Chrissie Hynde een smaakvolle cover op.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet