I have a dream

Geplaatst in Songs

Al was het maar om je geheugen op te frissen, bij dezen even de top vijf van meest populaire ABBA-songs in stijgende volgorde: Lay all your love on me, S.O.S., Knowing me knowing you, Take a chance on me en Dancing queen. In de verste verte is I have a dream niet te bespeuren en toch zou het nummer de 12de januari 1980 op één prijken in de Nederlandse Top 40. Ook Vlaanderen vond het oké dat voor hen hier een eerste plaats werd gereserveerd al haalden de Amerikanen er hun neus voor op.

ABBA sneed de jaren 80 aan met opnieuw een song en productie van Benny Andersson en Björn Ulvaeus. I have a dream zou bij onze noorderburen hun vijfde nummer 1 worden, de tweede nummer 1-keuze van het album “Voulez- Vous”. In Amerika hadden ze net geleerd dat je met discogetinte platen een eind verder kon geraken dan je songs steeds op een Europese leest te schoeien. Het was een tijdje twijfelen of I have a dream wel op single zou worden gezet. Eerder waren Chiquitita, Does your mother know en de titelsong van het album geplukt met verdeeld succes al werden al die liedjes bij ons bekroond met een eerste plaats in onze Top 30, maar in Nederland deelden ze die mening niet. Waarom werd er dan toch beslist I have a dream op 45 toeren uit te brengen? Wel, ABBA had er net een wereldtournee op zitten en tijdens hun concerten bleek dat het nummer bij het publiek erg in de smaak viel, zeker wanneer ze er tijdens hun concerten een kinderkoor live aan toevoegden. Tijdens hun concert in “Wembley Arena” in Londen dat ze daar in de maand november van 1979 gaven, hadden ze er niets beters op gevonden dan er een videoclip van op te nemen die zou meehelpen van I have a dream een groot succes te maken.  Wat toen niemand wist, noch kon vermoeden, was dat dit het allerlaatste liveconcert van de groep zou zijn. Tijdens de plaatopname van I have a dream een jaar eerder in Zweden werd een beroep gedaan op een kinderkoor uit Stockholm.

I have a dream is de titel van de 17 minuten durende bekende speech die  Martin Luther King jr. de 28ste augustus 1963 afstak op de trappen van het “Lincoln Memorial” tijdens de protestmars op Washington bedoeld voor meer werk en vrijheid voor de zwarte bevolking.

Bekende covers zouden worden opgenomen door Nana Mouskouri en Al Martino.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane en Marc Brillouet