I left my heart in San Francisco

Geplaatst in Songs

Je zal ver moeten zoeken om een muziekliefhebber tegen te komen die niet met de evergreen I left my heart in San Francisco vertrouwd is. Deze klassieker werd al in 1954 door George Cory op tekst van Douglas Cross geschreven.

Oorspronkelijk was deze fantastische song door Cory en Cross voor Claramae Turner, een Amerikaanse operazangeres, een contra-alt, geschreven, die dit liedje wel zong, maar nooit op plaat heeft gezet. Zij zong bij de New York City Opera. Eenmaal dook ze op in een film , dat was in 1956 in “Carousel” van Rodgers en Hammerstein. Claramae Turner zong I left my heart in San Francisco vaak tijdens haar concerten als bisnummer, maar haar versie werd dus  nooit op plaat vereeuwigd, die eer was voor Tony Bennett weggelegd.

Bennett werd als Anthony Dominick Benedetto de 3de augustus 1926 in Queens geboren als zoon van een in Italië geboren groenteboer. Tijdens zijn jeugdjaren waren Bing Crosby en Nat King Cole zijn idolen. In 1965 vertelde Frank Sinatra aan een reporter van Life Magazine “For my money, Tony Bennett is the best singer in the business. He excites me when I watch him. He moves me. He’s the singer who gets across what the composer has in mind and probably a little more”. Het was Bennetts jarenlange begeleider Ralph Sharon die hem  op I left my heart in San Francisco attendeerde. Hij was namelijk bevriend met de componisten Cory en Cross en tijdens een optreden in het “Fairmont Hotel” in San Francisco spoorde hij Bennett aan deze song aan zijn repertoire toe te voegen en op te nemen. Die opname werd een regelrechte hit in 1962.  Tony kreeg zowel een Grammy Award voor beste song alsook voor beste zanger van 1962. Toen in 2001 een lijst werd opgesteld met daarin de belangrijkste songs van de voorbije 20ste eeuw mocht I left my heart in San Francisco zich op een 23ste plaats nestelen.

De stad San Francisco heeft intussen de song tot een soort tweede hymne gebombardeerd samen met de titelsong uit de film “San Francisco” van 1932. Tony Bennett beweerde in “The Tonight Show with Jay Leno” in 2006 dat hij het liedje voor de allereerste keer in “The Tonight Show starring Johnny Carson” in 1962 zong toen die met die tv-show voor de eerste maal op uitzending ging.

Cross en Cory gaven jaren later toe dat ze in het begin problemen hadden met de titel. Eerst heette het liedje When I return to San Francisco, nadien werd het When I come home tot het uiteindelijk I left my heart in San Francisco werd. Cross en Cory schreven deze song toen ze San Francisco voorgoed achter zich lieten om voortaan in New York te gaan wonen. Dat afscheid gaven ze een plaats in deze evergreen. Voor Tony Bennett zou het sinds die eerste uitvoering in het “Fairmont Hotel” zijn herkenningssong worden en ook blijven.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet