I see the lies in your eyes

Geplaatst in Songs

In de zomer van 1982 scoorden The Machines met I see the lies in your eyes. Het was de tijd dat het leek alsof Vlamingen op het gebied van popmuziek een achterstand wilden inhalen op hun buitenlandse concurrent-collega’s. Er werd een succesvol inhaalmanoeuvre gemaakt door groepen als The Bet, Scooter, TC Matic en de Kreuners. Ook The Machines hadden hun aandeel in die tour de force.

The Machines hadden Gent als hun thuisbasis en waren daar begonnen als Nestormartin en wonnen als The Machines in 1980 Humo’s Rock-Rally.

I see the lies in your eyes verscheen als single op het in die tijd gerenommeerde Parlophone-label , de platenfirma van hun groot voorbeeld The Beatles. Ook een groep als Talking Heads werkte inspirerend voor The Machines. Ze hadden het al eerder geprobeerd met songs als Money in my wallet en Frozen Faces, maar met hun derde single Don’t be cruel was het raak. Als producer werd Sylvain Vanholme aangetrokken. Sylvain had iets voordien Daydream voor Wallace Collection geschreven en wist als geen ander The Machines aan te sporen goede popsongs te schrijven. Dat lukte en het vreemde is dat ze hun beste nummers klaar hadden in nog geen tien minuten tijd. In de befaamde “Abbey Road Studio’s” in Londen werd de schitterende elpee “A world of machines” opgenomen. Deze wordt samen met o.a. Promises van Allez Allez en I Apache van TC Matic nog altijd beschouwd als een van de beste Belgische popalbums. Twee songs van die langspeler werden echte radiohits: Yellow lights en I see the lies in your eyes.

Zanger-componist Paul Despiegelaere herinnert zich nog dat hij de slagzin “I see the lies in your eyes” al een hele tijd in zijn hoofd had. Leugens in de  betekenis van “Ik zal met de leugens moeten voortleven”.  Hij kreeg echter zijn gedachten niet in het Engels verwoord en Sylvain Vanholme bracht hem in contact met de Londense tekstschrijver Shawn Byrne die Pauls ideeën  feilloos op papier neerschreef. Naar het voorbeeld van Yesterday van the Beatles verzon Sylvain er een klassiek arrangement bij vertolkt door een heus strijkkwartet. 12 mei 1982 vinden we I see the lies in your eyes op 20 terug in de BRT Top 30, tevens de hoogste notering.

Toen hun tweede elpee “Dots and dashes” werd uitgebracht, werden de songs minder enthousiast onthaald. De magie was verdwenen, de juiste sound ontbrak en dat werd in 1989 op het album “Jungle” alleen maar bevestigd. Als blijkt dat 5 jaar later een nieuwe cd niet gerealiseerd kan worden, wordt besloten The Machines te ontbinden.

tekst en research: Marc Brilouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet