Just a friend of mine

Geplaatst in Songs

Niemand zal gedacht hebben dat toen Vaya Con Dios eerder toevallig werd samengesteld om wat muziek te maken tijdens de receptie die door de echtgenote van fotograaf Danny Willems werd georganiseerd naar aanleiding van de opening van haar kledingzaak in Gent,  ze enkele jaren later Europese bekendheid zouden vergaren. Het mag dan ook binnen die context van glitter, succes en glamour wat vreemd klinken dat  Dani Klein op vrij jonge leeftijd – ze was toen zeventien – als een doorgewinterd busker in de rue des Bouchers  stond te zingen.

Voormalig VRT-producer Gust De Coster en auteur van het  boek  ”Wit-lof from Belgium” hoorde het nummer voor het eerst in een soort demoversie op cassette in een café waar Dirk Schoufs hem aanklampte en hem op de man af zijn professionele mening vroeg. Gust vond het fantastisch, maar hij zei er wel meteen bij dat hij vermoedde dat het geen groot succes zou worden. Het zou hooguit een kans maken bij Radio 2. Waaruit nog maar eens blijkt dat zich vergissen heel menselijk is.

Vaya Con Dios begon in 1986 als  trio bestaande uit Dirk Schoufs, het vaste vriendje van Dani Klein, Willy Lambregt, gitarist bij The Scabs, en Dani zelf.  Zangtechnisch werd het een mix van alles wat Dani Klein voordien vocaal had gepresteerd: van de duizend stijlen die ze in reclamespots had gezongen, haar hippiedagen in de buurt van de Grote Markt in Brussel tot en met de Bob Dylan-songs die ze had opgenomen. Haar tijdelijk verblijf in Mexico had haar zangstijl nog eens  extra gekruid.

Die naam Vaya Con Dios is eigenlijk eerder toevallig ontstaan. Op zekere dag waren Dani en Dirk naar een documentaire op tv aan het kijken over de Cubaanse wijken in Miami en op een bepaald moment zien ze in die film Vaya Con Dios op een muur geschilderd … en de groepsnaam was gekozen.

Het eerste wapenfeit van Vaya Con Dios wordt het nummer Just a friend of mine, waarmee ze snel aan een platendeal geraken bij BMG, even snel in de BRT Top 30. Toen Just a friend of mine  werd geschreven,woonde Dani op de eerste verdieping van een huis in de rue des Magistrats in Elsene. Dat huis was eigendom van de vader van een vriendin van haar. Ze konden die etage goed gebruiken om er te repeteren en nummers te schrijven, want ze wilden niet covers blijven spelen. Tijdens zo’n jamsessie ontstaat Just a friend of mine. De dag nadien begint Dani aan de tekst. Ze herinnert zich nog dat haar lyrics in het begin op korte filmscenario’s leken. Ze ging regelmatig op stap en merkte wel vaker dat een man en een vrouw gekoppeld het café binnenstapten. Ze leken op een verliefd stel, maar het gebeurde wel eens dat een tijdje later  hij of zij met een totaal ander iemand het café verliet.

Just a friend of mine werd opgenomen met Dirk Schoufs op  contrabas, de gitaristen Willy Willy, Nono Garcia en Jean-Michel Gielen en Bruno Castellucci op drums. Midden 1987 kwam de single uit en van dan af ging het pijlsnel. Zowel Studio Brussel als Radio 2 pikten de single op. Iets later ging ook het buitenland door de knieën en werd Just a friend of mine een monsterhit in Frankrijk, goed voor 300.000 verkochte exemplaren. In de zomer van 1988 werd na het succes van Just a friend of mine in de “BSB Studio” in Brussel in een productie van Dani Klein en Dirk Schoufs het album “Vaya Con Dios” opgenomen waarmee ze bewezen geen eendagsvliegen te zijn. IJzersterke songs als  Puerto Rico, Don’t cry for Louie en Just a friend of mine sieren deze cd die tot de mijlpalen in de Vlaamse muziek gerekend mag worden.

tekst en research: Marc Brilouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet