Kom uit de bedstee mijn liefste

Geplaatst in Songs

Nadat het succes van Kom van dat dak af voor Peter Koelewijn wat geluwd was, ging hij zich meer toeleggen op het schrijven  en produceren van liedjes. Bij Phonogram werd hem de job van stafproducer aangeboden. Hij ging naarstig op zoek naar nieuw talent en had daarnaast ook een neus voor aardigheidjes, die ze met een Engelse term novelty songs noemen.

Op zekere dag zit hij op café met Rob Out van Radio Veronica. Peter wou met hem een plaatje maken, iets dat wel vaker in die jaren 60 en 70  de gewoonte was onder deejays  (denk maar aan Alfred Lagarde die hits scoorde onder de naam Johnny Camaro). Peter wou iets uitproberen met een Amerikaanse folksong van Eric Andersen die door The Brothers Four succesvol was ingeblikt  Come to my bedside my darling. Eric Andersen is een bekende Amerikaanse singer-songwriter die in zijn carrière 25 albums uitbracht, waarvan nadien een behoorlijk aantal liedjes door onder meer Judy Collins, John Denver, Grateful Dead, Ricky Nelson en Johnny Cash werden opgenomen.

Peter Koelewijn bracht in de “GTB Studio” in Den Haag alles in gereedheid om een parodie van Come to my bedside my darling in te blikken, zodat Bob het diezelfde avond alleen maar moest inzingen. Die wou niet onder zijn eigen naam staan kwelen. Er werd uiteindelijk gekozen voor Egbert Douwe. Let op de overeenkomst met de naam Egbert Douwes die met zijn vrouw Akke Thysses in 1753 in Idskenhuizen een winkel in koloniale waren begon. Hun zoon Douwe Egberts zou iets later de zaak overnemen en zich bezighouden met de bewerking en het mêleren van koffie, thee en tabak, de start van het bekende koffiebedrijf Douwe Egberts.

De 23ste maart staat Kom uit de bedstee, mijn liefste na een snelle klim op 1 in de Nederlandse Top 40. Lang heeft Rob Out van dat succes niet kunnen genieten, want hij kende maar 2 liedjes: de A- en de B-kant en dat begon snel te vervelen na een optreden of drie, vier. Trouwens Rob had het in die tijd veel te druk, want binnen de kortste keren klom hij bij Radio Veronica van deejay naar programmaleider en werd uiteindelijk directeur van dat bedrijf. Rob overleed op kerstdag, de 25ste december 2003.

In 1968 bracht zangeres Nellie van de Weduwe als antwoord het singletje Kom in de bedstee op het Delta-label uit in een productie van Richard de Bois.

tekst en muziek: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet