Kom van dat dak af

Geplaatst in Songs

Net als in Amerika rock-’n-roll met een scheef oog werd bekeken, zo geraakte dat genre ook in ons land moeilijk van de grond. Er waren wel pogingen tot, maar echte rock sterren waren eerder rariteiten die op een andere planeet thuishoorden.Geen radiostation wou rock-’n-roll draaien en in tienertijdschriften werd er denigrerend over geschreven. Rock-’n-roll werd als zedenverwilderend beschouwd, monotoon klinkende muziek, waar een echte  muziekliefhebber geen boodschap aan had.

En plots dook daar in 1960 de allereerste echte rock-’n-rollplaat in Nederland op. Nu eens geen vertaling van een bestaande hit, maar een zuiver Hollandse plaat, regelrecht uit het wat achterlijke Brabant en uit de mond van de toen nog onbekende Peter Koelewijn die samen met z’n Rockets Kom van dat dak af  had opgenomen. Peter had dat een paar dagen voordien neergepend in zijn huis in Eindhoven en voelde meteen dat er ’n hit in zat. In studio Bovema in Heemstede had hij enkele studio-uren geboekt en op de trein naar Noord-Holland werd nog snel een aangepaste versie van Kom van dat dak af ingestudeerd.

Na de opname liet Gerry Oord, directeur van Bovema, weten dat hij dit maar lawaaierige muziek vond die hij liever niet aan zijn firma wou linken. Het werd daar eind 1959 echter opgepikt door Co de Cloet van het VARA-radioprogramma “Tijd voor teenagers”. Co draaide eerst de proefopname omdat hij geen ander exemplaar in handen had gekregen. De luisteraars reageerden enorm en na lang aandringen kon Bovema niet anders dan het nummer officieel op single uit te brengen. De 27ste mei 1960 stond Kom van dat dak af in de Nederlandse Top 40 op één, op de voet gevolgd door Milord van Corry Brokken en Cathy’s clown van The Everly Brothers.

In de loop van de maand mei van 1960 noteren we Peter & De Rockets op de eerste plaats in de Top 30.

Op het Philips-label verscheen in 1971 een nieuwe versie van Kom van dat dak af, de 13de november van dat jaar goed voor een achtste plaats in de Nederlandse Top 40. Een liveversie van Kom van dat dak af staat in die Top 40 de 15de augustus 1981 op plaats veertien. De 17de juni 1979 noteren we Peter Koelewijn op de 20ste plaats in die Top 40 met een rapversie van Kom van dat dak af.

In de Top 30 staat Kom van dat dak af van Peter Koelewijn de eerste januari 1972 op de negende plaats, de 5de september 1981 op plaats 18.

tekst en research : Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet