Liedje voor Mary Ann

Geplaatst in Songs

Dat iemand met een diploma licentiaat in de economische wetenschappen in de jaren zestig in de muziek terechtkwam lag toen niet zo voor de hand. Voor Norbert Van Slambrouck was dat vrij snel een uitgemaakte zaak.Norbert, de 31ste december 1937 in Brugge geboren, werd na zijn studies secretaris van de raad van beroepsverenigingen arrondissement Brugge, maar koos na enige tijd toch voor een professionele loopbaan in de Vlaamse showbizz.

Norbert is muzikaal zijn tijd altijd vooruit geweest. Hij zong al liedjes over migranten toen haast niemand het woord kende, speelde al keiharde beat en soul vooraleer het genre was uitgevonden en vreemd genoeg ook liedjes die de Vlaamse top tien zouden halen zoals En dat vergeet ik nooit en Liedje voor Mary Ann. Het werd geschreven door Will Tura op tekst van de dichter Marcel Leemans. Will wou het niet zelf opnemen, maar had graag dat Norbert het op plaat zou uitbrengen.Tijdens de daaropvolgende maanden zong Norbert het vaak tijdens zijn optredens en ook tijdens een aantal televisieoptredens en werd er vaak aan  de opbouw van het liedje gesleuteld. Toen het moest worden ingeblikt, vond producer Jean Klüger dat er nog een pakkend refrein ontbrak. Samen met Will schreef Norbert dit op een late nacht in een Gents restaurant. Dankzij de VRT, die het singletje zogoed als grijsdraaide, werd het een hit in de maand juni van 1969. De single zou 10 weken na mekaar in de Top 30 genoteerd blijven.

Norbert componeerde en vertaalde een 300-tal nummers waarvan er enkele op plaat werden gezet door Claude François en Cliff Richard. Hij schreef ook muziek voor commercials, kortfilms en videoproducties. Hij presenteerde voor Radio 2 ‘Variété met Norbert’ en werd zelfs aangezocht om het bekende tv-programma ‘Binnen en Buiten’ aan de man te brengen, maar op dat aanbod ging hij niet in. In 1990 zette Norbert een punt achter zijn loopbaan als zanger en entertainer en is intussen een kritisch toeschouwer geworden.

 

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet