Mississippi

Geplaatst in Songs

Het zal je maar overkomen dat je op reis bent, een gezellig restaurant binnenstapt, een rijkelijk menu voorgeschoteld krijgt en nog voor je van de eerste hap hebt genoten, word je door een hartaanval getroffen en sterf je ter plekke. Dat overkwam Werner Theunissen in een Engels restaurant. Als je die man niet meteen kunt thuiswijzen dan neem ik je dat zeker niet kwalijk. Zijn naam was me ook ontschoten tot ik de link kon leggen met muziek en vandaar naar de Nederlandse groep Pussycat, want het was hij die de meeste hits voor hen schreef. Werner overleed in 2010 precies vijfendertig  jaar nadat hij Pussycat aan een wereldhit had geholpen.

De groep Pussycat was een behoorlijke muzikale bende: Theo Wetzels, Theo Coumans, John Theunissen, Lou Willé en de zusjes Toni, Betty en Marianne Kowalczyk. De drie dames vormden de kern van de groep. Ze traden in een vorig leven op als De Zingende Zusjes tot Toni op zekere dag Lou Willé ontmoet die op dat moment lid was van Ricky Rendall & The Centurions. Ze worden verliefd, trouwen en richten samen de groep Sweet Reaction op met naast Toni haar zingende zusjes. Ze sluiten een platendeal met Bovema en het is hun toenmalige producer Eddy Hilberts die hun naam verandert in Pussycat. Het was hun gitaarleraar Werner Theunissen die hun talent ontdekt had en  zes jaar eerder al het liedje Mississippi had geschreven waarin hij de teloorgang van de countrymuziek ten voordele van de rock en pop beschrijft. Vandaar dat je in het liedje zowel pop- als countryklanken te horen krijgt in een arrangement van Eddy Hilberts. Pussycat trekt studiowaarts met Eddy als producer. Ze voelden wel dat ze met Mississippi een goed nummer te pakken hadden, maar dat het zo’n vaart zou lopen, hadden ze zelfs niet durven dromen. De 29ste november 1975 wordt het singletje uitgebracht en stormt in sneltreinvaart naar de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 om zich daar de dertiende december voor vier weken lang te nestelen. Met gemak stootten ze KC & The Sunshine Band en hun That’s the way I like it van die eerste plaats. De dertiende december 1975 staat  Mississippi ook op één in de Belgische Top 30. Het is tevens de grootste hit voor Pussycat in ons land. Wereldwijd zouden er van Mississippi méér dan vijf miljoen exemplaren worden verkocht en daar zat hun verbluffende verkoop in Engeland voor iets tussen. De single deed er wel een tijdje over om tot daar te geraken, maar eenmaal opgepikt door de Britse dj’s was er geen tegenhouden meer aan. De 28ste augustus 1976 staat Mississippi, een half jaar na de nummer 1-notering in Nederland, op één in de Britse Top 40 waarmee het de allereerste Nederlandse single wordt die tot op die hoogste plek was geraakt. Geen wonder dat de dames en heren Pussycat nadien de handen vol hebben met promotie en optredens. Ook buiten Europa slaat het nummer aan,  onder meer in Australië, Brazilië en Zuid-Afrika. Ook al stroomt de Mississippi door Amerika, toch kwam er geen interesse vanuit die hoek tot iets later zangeres Barbara Fairchild er een cover van maakte. Die  versie haalde in Amerika de countrycharts.

In hun thuisland was Pussycat zo hot als het maar kon wat hun de ene hit na de andere, alle geschreven door Werner Theunissen, opleverde. De top vijf wordt bereikt met de singles Georgie en Smile en het nummer My broken souvenirs wordt in de lente van 1977 hun tweede nummer één. Nadien loopt het minder vlot, maar weten ze toch nog twee toptienhits te scoren: in 1978 met Wet day in September en in 1980 met Doin’ la bamba.

Nadien kregen ze minder vat op de hitlijsten. In 1985 werd Pussycat ontbonden en ging Toni Willé in haar eentje verder en bracht een aantal albums uit waaronder “Privilege”, ”Working girl” en het duettenalbum “American Duets” dat ze samen met Benny Neyman opnam.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet