Mona Lisa

Geplaatst in Songs

Mona Lisa is een heel bekende song uit de intussen zo goed als vergeten film “Captain Carey USA“, een film uit 1950 van regisseur Mitchell Leisen met onbekende sterren als Russ Tamblyn en Francis Lederer.  Die film, nog altijd goed voor een driesterrenonderscheiding, werd opgehangen aan een behoorlijk verhaal over ex-officier Alan Ladd die naar Noord-Italië trekt om daar de verrader te ontmaskeren door wiens toedoen enkele dorpsbewoners het leven hebben verloren. Doorheen de film loopt als een muzikale rode draad het liedje Mona Lisa, maar dan, gezien de locatie en het verhaal, in het Italiaans gezongen. Regisseur Mitchell Leisen stond erop dat het liedje zo reëel mogelijk moest klinken, daarom dat componist Ray Evans ook vertrok van een Italiaanse tekst .

Ray Evans schreef Mona Lisa in 1950 samen met zijn collega Jay Livingston. Paramount zou het nummer als  Engelstalige single uitbrengen, gezongen door Nat King Cole, maar die weigerde koppig. Hij vond de inhoud van die  song maar niks , laat staan de titel. Evans en Livingston werden door Nats platenfirma persoonlijk naar zijn huis in Hancock Park gestuurd om hem daar te overtuigen het liedje toch op te nemen. Zo gebeurde, maar met als resultaat dat Nat Cole na de opname besloot de band maar op te bergen tot een latere datum. In  ”The Nat King Cole story” zegt Nat daarover: “ When I listened to the playback after the session , I wasn’t crazy about it, so we put it on the shelf . That was in April of 1950. Later on we needed something to put on the back of a tune I was excited about called “The greatest inventor of them all ”. Mona Lisa belandt uiteindelijk dus op een  B-kant, maar met een onverwacht resultaat. Op één, acht weken na mekaar in de zomer  van 1950  en 27 weken lang onafgebroken in de Amerikaanse Top 100 met als eindresultaat 3 miljoen verkochte singles. De song zou ook tijdens de Oscar-uitreiking met zo’n gouden beeldje worden bekroond.

Datzelfde jaar wordt Mona Lisa  acht maal gecoverd en met veel bijval door Victor Young, Harry Hames, Art Lund, Ralph Flanagan, Charlie Spivak en Dennis Day. In 1959 verschijnen er twee popversies van Mona Lisa die ook beide een hit zouden worden: Carl Manns versie bereikte een 25ste plaats en die van Conway Twitty  een 29ste. In de jaren zeventig volgt er ook nog een elpeeversie  van het  in die tijd razend populaire tieneridool Donny Osmond die het samen met onder meer de golden oldie Sixteen candles aan zijn album “Donny” toevoegde.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet