Moon River

Geplaatst in Songs

Het gebeurt misschien maar één keer in de tien jaar dat er een evergreen als Moon river wordt geschreven en toch scheelde het geen haar of Moon river had nooit de soundtrack van de film “Breakfast at Tiffany’s” gehaald.

Regisseur Blake Edwards verfilmde “Breakfast at Tiffany’s” naar een charmant verhaal van Truman Capote over Holly Golightly, een meisje van het Amerikaanse platteland, dat het als modiste weet waar te maken in New York, een rol met veel verve vertolkt door Audrey Hepburn. Blake Edwards vroeg aan componist Henry Mancini de  volledige soundtrack te schrijven. Deze in 1924 in Cleveland geboren Amerikaanse componist was daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Hij had al gearrangeerd voor zanger Bob Crosby en orkestleider Tex Beneke . Filmmuziek zou zijn grote passie worden met in 1955  ”Six bridges to cross”, in 1956 “Rock, pretty baby” en  in 1958 een Grammy Award voor zijn muziek voor de tv-reeks “Peter Gunn”.

Henry Mancini schreef voor “Breakfast at Tiffany’s” in  duidelijke opdracht  van de regisseur een heel romantisch liedje, speciaal bedoeld voor the balcony scene met Audrey Hepburn. Henry gaf achteraf toe dat dit de moeilijkste filmklus was die hij ooit moest klaren. Hij deed er méér dan een maand over om de juiste sfeer voor het liedje te creëren. Mancini stond erop dat Johnny Mercer (1909 – 1976)  de tekst zou schrijven. Johnny had al bekende songs van goeie lyrics voorzien, onder meer Goody goodyYou must have been a beautiful babyFools rush in en Laura. Johnny Mercer gaf Moon river eerst de titel Blue river mee, maar omdat er al verscheidene liedjes met die titel bestonden, opteerde hij iets later voor Moon river.  

Mercer was eerst niet zo tuk op deze Mancini-compositie en geloofde niet in de hitkansen van het liedje. Producer Marty Rackin stond er zelfs op dat het liedje uit de film zou worden geschrapt, maar een boze Audrey Hepburn en een verontwaardigde Blake Edwards hielden de song stijfkoppig in de soundtrack.

In eerste instantie werd aan Andy Williams gevraagd Moon river in te zingen en officieel op single uit te brengen, maar die vond het liedje wat ouderwets.  Van die aarzeling maakte zijn collega Jerry Butler gretig gebruik om Williams die song af te snoepen. 1 miljoen verkochte exemplaren later deden Andy Williams  alleen maar groen kijken. Voor Henry Mancini en zijn orkest was een instrumentale hitversie weggelegd (single RCA 7916) met een 11de plaats  in de Top 100 van de maand oktober 1961. Datzelfde jaar werd Moon river onderscheiden met een Oscar als beste filmmelodie van dat jaar.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet