Nikita

Geplaatst in Songs

Neen, jij noch ik hoeven eraan te twijfelen, Nikita van Elton John is nooit een nummer 1 geweest in Amerika noch in Engeland. De Lage Landen waren dat liedje beter gezind. In Nederland goed voor een eerste plaats de 7de december 1985. In Vlaanderen was het drie weken eerder al een nummer één.

Elton John had aan zijn tekstschrijver Bernie Taupin een melodie laten horen die bij hem de beelden opriep van een man die tot over zijn oren verliefd was op een vrouwelijke Oost-Duitse grenswacht. Die liefde was vanwege de Berlijnse Muur onmogelijk. Nu is het zo dat Nikita in Rusland een voornaam is voor een man. Onder geen beding wordt daar, noch in de overige Oost-Europese landen, Nikita, afgeleid van de Griekse voornaam Niketas, als meisjesnaam gebruikt. Wisten Elton en Bernie dit als doorgewinterde homofielen of hielden ze zich van de domme? In elk geval vroegen ze aan regisseur Ken Russell een videoclip op te nemen waarvoor die de kortgeknipte actrice Anya Major liet aanrukken. Laten we zeggen dat je het verhaal in de clip erg breed kan interpreteren. Het is wel zo, want we moeten het zo juist mogelijk zien te duiden, dat aan het begin van de 20ste eeuw Nikita in Frankrijk als meisjesnaam opdook en iets later in de rest van West-Europa.

Nikita is een soort zachte protestsong tegen de Koude Oorlog door Elton John geschreven voor zijn 19de studio-album “Ice on fire” dat hij in 1985 op de markt bracht. De Berlijnse Muur stond symbool voor de Koude Oorlog. Als producer deed Elton nog eens een beroep op Gus Dudgeon en technicus Stuart Epps.  Gus nodigde voor die opnamesessies in de “Sol Studio’s” onder meer als studiomuzikant Nik Kershaw uit als gitarist en aan George Michael vroeg hij of die de backingvocals voor zijn rekening wilde nemen. Luister maar eens goed naar het einde van de song, dan hoor je hem wel druk bezig tijdens de hoge noten. “Ice on fire” werd als album vrij koeltjes onthaald, toch goed uiteindelijk voor twee hits daaruit. Nikita dus en Wrap her up waarop eveneens George Michael de backings voor zijn rekening neemt. Toen de 9de november 1985 de Oost-Duitse regering bekendmaakte dat stilaan begonnen zou worden met het slopen van de Berlijnse Muur, gebouwd de 13de augustus 1961, verwachtten sommigen dat Elton John met een vervolgverhaal op zijn hit Nikita zou komen, maar dat was van het goede te veel verwacht.

Producer Gus Dudgeon kwam samen met zijn  vrouw Sheila de 21ste juli 2002 in het Engelse plaatsje Reading om het leven tijdens een auto-ongeval.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet