O la la la

Geplaatst in Songs

Boegbeeld Arno Hintjens had zijn start genomen in de groep Tjens Couter. Samen met Jean-Marie Aerts legde hij aan het begin van de jaren 80 de basis voor TC Matic, maar door hun voor die tijd vrij alternatieve aanpak vonden ze niet meteen een geschikte platenfirma. TC Matic produceerde toen al , om muziekkrant OOR even te citeren : rauwe en hoekig klinkende grotestadsrock, waarin moderne ritmiek en elektronica verwerkt zitten. Dankzij Marcel Vanthilt die met Arbeid Adelt succes scoorde en in opdracht van een Belgische bank een elpee met progressieve Vlaamse popmuziek mocht samenstellen, geraakte TC Matic aan hun eerste nummer op een zwarte schijf. Met 75.000 frank aan sponsorgeld trokken ze naar Londen om er hun eerste song in te blikken. Ondanks die inspanningen wil het nog niet lukken en durft geen enkele major zijn nek uit te steken. Gelukkig voor hen start Paul Evrard, voormalig manager van Raymond van het Groenewoud, zijn eigen platenlabel en kunnen ze in 1981 op het Parsley-label hun eerste song releasen. O la la la, getekend Arno Hintjens, drummer Rudy Cloet en bassist Ferre Baelen, wordt op single uitgebracht en veroorzaakt meteen de verwachte deining. Er worden meer dan 15.000 exemplaren verkocht, een astronomisch getal voor een Vlaamse popplaat in die tijd. Het is ook de tijd dat het lijkt alof elke Vlaamse popplaat een succes wordt, denken we maar aan al eerder genomineerde groepen Scooter, The Bet en The Machines.

De 11de juli 1981 belandt O la la la op de 20ste plaats in de BRT Top 30. Na al die jaren heeft het nummer de status van popklassieker bereikt. TC Matic mocht  kort nadien  het podium van Torhout-Werchter op  en Arno krijgt in de media zoveel positieve commentaren dat hij zelfs Bono even zou kunnen doen blozen.

Veel collega’s vinden Arno in zijn songs een sterke verteller. Hij weet altijd een boeiend verhaal op te bouwen.Voor hen is hij achter de schermen ook een vrolijke jongen. Tegenover de media speelt hij het Arno-typetje, maar  eenmaal tussen zijn collega’s-muzikanten genesteld, hoeft hij dat niet vol te houden en wordt hij een heel toegankelijke mens!

Op het hoogtepunt van hun succes mogen TC Matic in het midden van  de jaren 80 in het voorprogramma van de Europese tournee van Simple Minds spelen, maar van het verhoopte internationale succes komt niet veel  in huis. In 1986 besluiten de ontgoochelde groepsleden TC Matic naar de rockarchieven te verwijzen.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet