On the street where you live

Geplaatst in Songs

Dat de bekende Amerikaanse musicalcomponist Frederick Loewe ooit nog op de Prinsengracht in Amsterdam heeft gewoond en op 13-jarige leeftijd optrad als pianist samen met de Berliner Symphoniker  zal velen nieuw in de oren klinken, maar niet zijn musical “My fair lady “ en de twee muzikale hoogtepunten daaruit  I could have danced  all night  en  On the street where you live.

Frederick Loewe werd op de 10de juni 1901 in Wenen geboren. Hij kwam uit een zeer muzikale familie . In 1906 zong zijn vader nog de rol van Danilo in de operette “Die lustige Witwe” van Franz Lehar. Frederick studeerde muziek in Berlijn met als leermeesters pianist Busoni en componist von Reznicek. In 1924 wijkt Loewe uit naar Amerika om daar zijn componeertalent te etaleren. Aanvankelijk met weinig of geen succes  tot hij tekstschrijver Alan Jay Lerner tegen het lijf loopt.  Alan Jay Lerner werd  de 31ste augustus 1918 in  New York geboren. Hij studeerde onder meer aan de befaamde Harvard University, werd vervolgens  journalist  en  begon scripts te schrijven voor diverse radiostations. In 1942 heeft zijn eerste productie met Frederick Loewe  plaats in Detroit, de musical “Life of the party”. Hun doorbraak komt er vier jaar later met “Brigadoon”, gevolgd in 1951 door “Paint your wagon “ en in 1956 door “My fair lady”, gebaseerd op het toneelstuk Pygmalion van George Bernard Shaw.

“My fair lady” werd op Broadway een echt megasucces met niet minder dan 2717 opvoeringen. Niet te verwonderen dat filmregisseur George Cukor  besloot er  in 1964 een filmversie van te maken met in de hoofdrollen Rex Harrison en Audrey Hepburn. De film werd bekroond met Oscars voor beste film, regie, acteur, camerawerk, artdirection, geluid, muzikale bewerking en kostuumontwerp .

De meest populaire melodie uit deze musical werd On the street where you live in 1956 een hit voor de Amerikaanse crooner Vic Damone. Vic Damone , geboren  Vito Rocco Farinola de 12de juni 1928 in Brooklyn, New York, werd  in de jaren veertig vooral bekend via zijn eigen radioshow. Hij trad op in tal van films zoals “An affair to remember“  en “Rich, young and pretty”. In 1949 scoorde hij twee gouden hits ,achtereenvolgens met Again en You’re breaking my heart, beide in een zangstijl die sterk aanleunde bij Frank Sinatra. Nadien was het voor Vic Damone wachten tot in 1956 vooraleer hij nog eens in de hitlijsten zou opduiken, wat hem lukte met  zijn versie van On the street where you live.  Hij hield er een vierde plaats aan over in de Amerikaanse Top 100.

Ook zijn collega-crooner Eddie Fisher zou in 1956 goud scoren met een versie van On the street where you live. Fisher nam deze versie op voor RCA  en belanddde er net mee binnen de Top 20. Het populaire orkest van  accordeonist Lawrence Welk kreeg net niet de stempel bubbling under en dook datzelfde jaar de top 100 binnen met meteen plaats 98 als eindstation. Acht jaar later was het nog eens de beurt aan Andy Williams om het op plaat uit te brengen. Columbia zette het op single en  in de maand september van 1964 had  Andy Williams zijn 28ste opeenvolgende  hit te pakken.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet