Once upon a time in the West

Geplaatst in Songs

Ennio Morricone mag dan het meest bekend zijn vanwege zijn soundtracks, toch is hij ooit bescheiden begonnen als arrangeur en begeleider van populaire hitzangers.

Morricone werd de 10de november 1928 geboren als zoon van Libera Ridolfi en Mario Morricone in Rome. Vrij vroeg was hij geïnteresseerd in alles wat met muziek te maken had. De weg naar de muziekschool was dan ook snel gevonden. Hij ging in Rome  voortstuderen aan het befaamde “Santa Cecilia  Conservatorium”. De trompet werd zijn lievelingsinstrument en compositie zijn lievelingsvak. Rond zijn twintigste was Morricone al een gevierd arrangeur en componist van amusementsmuziek, schrijvend onder de pseudoniemen Dan Savio en Leo Nichols. Hij stond achter hits van Gianni Morandi en hielp in 1964 Paul Anka aan een gouden plaat in Italië met Ogni volta (in Italië alleen méér dan 1 miljoen verkochte exemplaren). Ennio Morricone schreef niet alleen lichte muziek, maar componeerde ook ernstige muziek, vooral kamermuziek.

Pas echt naam begon hij te maken toen hij zich ging toeleggen op het componeren van filmmuziek. Zijn eerste geslaagde bijdrage was in 1961 voor de prent “Il Federale” van Luciano Salce.De gouden combinatie voor hem werd zijn samenwerking met Sergio Leone en diens spaghettiwesterns met in de hoofdrol Clint Eastwood. De films op zich zijn misschien niet zo denderend,maar de soundtracks zijn intussen grotendeels onsterfelijk geworden.In 1964 verscheen “Per un pugno di dollari” en een jaar later “Per qualche dollaro in piu” waarin Morricone op meesterlijke wijze de spanning weet hoog te houden.

De grote doorbraak komt er in 1969 met de 4-sterrenfilm “C’era una volta il West” (Once upon a time in the West) met steracteurs Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale.Een nietsontziende bende vermoordt het gezin van een Ierse farmer, maar zorgt ervoor dat een “outlaw” verdacht wordt van de moord.Uiteindelijk wordt de farm van de ondergang gered en de opdrachtgever omgebracht. Al bij al een overschatte spaghettiwestern, maar grandioos op 4 -sterrenhoogte getild door de inbreng van de acteurs en vooral door de compositorische kracht van maestro Morricone. De muzikale thema’s zijn bij momenten zo pakkend dat de prent eind jaren zestig menige traan doet rollen in de bomvolle bioscopen. Opmerkelijk is dat “Once upon a time in the West”  van dan af stilaan een eigen bestaan is gaan leiden, muziek die compleet losstaat van de film. Het liefdesthema werd een evergreen die in tal van versies over stapels cd’s werd uitgesmeerd.

“Once upon a time in the West” maakt deel uit van de Sergio Leone trilogie, Leone’s levenswerk, waarin hij de opbouw van Amerika tijdens de pioniersjaren wilde portretteren.Met “Once upon a time in the West”, “The Revolution” en ”Once upon a time in America” is de cirkel rond.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet