Over the rainbow

Geplaatst in Songs

De film “The wizard of Oz” mag u terecht een filmklassieker noemen. Deze 4-sterrenfilm in een regie van Victor Fleming verveelt nooit en dat is niet alleen te danken aan het acteertalent van Frank Morgan, Billie Burke en de toen jeugdige Judy Garland, maar ook aan het verhaal van L. Frank Baum en de muziek van Harold Arlen op tekst van E.Y.Harburg.

Eén melodie steekt er met een octaafhoogte boven uit  Somewhere over the rainbow. Het verhaal bij dit liedje wil dat Harold Arlen op een zondagnamiddag samen met zijn vrouw op weg was naar de bioscoop, toen hij  dit liedje als het ware voelde opborrelen. Zijn vrouw stond erop dat ze onmiddellijk naar huis terugkeerden  en in een  mum van tijd stond het liedje op papier. Hij schreef deze song speciaal met Judy Garland in zijn achterhoofd. Harburg die de tekst bij dit lied moest verzinnen, wou van de melodie niks weten. Veel te ouderwets voor zo’n  jonge stem, vond hij. Arlen liet het hier niet bij en ging om raad vragen bij zijn collega Ira Gershwin. Die raadde Harold aan het tempo wat op te drijven en iets minder te harmoniseren. En toen lukte het wel voor Harburg.

Het liedje kreeg eerst de titel Over the rainbow is where I want to be mee, maar dat wrong langs alle kanten . I’ll go over the rainbow vond Harburg dan weer niet goed en Someday  over the rainbow klonk ook nog stroef. Pas toen hij op de idee kwam Judy Garland Somewhere over the rainbow  te laten zingen, was iedereen tevreden. De toen 16-jarige Judy bracht het lied met volle overgave. Toch  weigerde de grote baas van MGM, Louis B. Mayer, het nummer in de film op te nemen. Nadat  hij het zwaar aan de stok had gekregen met producer Arthur Freed, gaf Mayer toch  toe, maar dat ten nadele van enkele songs die moesten sneuvelen en pas jaren later aan de film zouden worden toegevoegd.

“Over the rainbow “ werd in 1939 niet alleen met een Oscar onderscheiden, maar werd ook de bestverkochte bladmuziek van die tijd en mag intussen als een van de grootste standards van de 20ste eeuw worden beschouwd. Voor Judy Garland werd het een gouden hit in 1939 en van dan af ook haar herkenningssong. Garland was drie jaar eerder uitgeroepen tot de jongste zangeres die ooit een plaat had opgenomen. In 1936, ze was toen net 13, nam ze de liedjes Swing Mr. Charlie en Stomping at the Savoy op samen met het orkest van Bob Crosby. Ditzelfde orkest nam in 1939 een instrumentale versie van  Somewhere over the rainbow op en ook  de band van Glenn Miller voegde er een geslaagde versie aan toe.

Componist Harold Arlen  kon zijn talent kwijt in nog andere, intussen  heel bekend geworden standards. Zo schreef hij  Stormy weather (1932), I’ve got the world on a string  (1932), It’s only a paper moon voor de film “Take a chance”  1933 )  en That old black magic voor “Star spangled rhythm” (1942). Vooral zijn bluesy en jazzy verpakking van zijn songs maakten ze erg geliefd bij zwarte artiesten en orkesten zoals de legendarische band van Duke Ellington.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet