Papa

Geplaatst in Songs

Het verhaal van Stef Bos is er een van een Nederlander die in Vlaanderen komt studeren en  zich hier zo goed thuis voelt dat hij er meteen z’n hart aan verpandt. In Veenendaal werd de 12de juli 1961 Stef geboren in een gezin van drie kinderen: Stef, z’n zus Loes en z’n broer Gerrit die verzot was op muziek, veel naar de radio luisterde en op die manier pikte Stef veel pop mee. Zijn ouders waren dol op klassieke muziek en z’n zus luisterde veel naar kleinkunst. In 1981 wint Stef samen met een vriend als het duo Kaliber de publieksprijs van het cabaretfestival “Cameretten” in Delft. Drie jaar later is hij ingeschreven aan het “Herman Teirlinck Instituut” in Antwerpen waar hij in 1988 afstudeert. Meteen nadien gaat hij in het gezelschap “Oud Huis” in Gent theaterspelen, maar bekend wordt hij pas het jaar nadien, want dan mag hij voor z’n vriendinnetje Ingeborg, die hij al kende van het “Herman Teirlinck Instituut”, het liedje Door de wind schrijven waarmee ze deelneemt aan het Eurovisiesongfestival in Lausanne.

Iets later gaat Stef ook liedjes voor Clouseau en voor Samson en Gert schrijven. Maar hij wil het liefst van al z’n liedjes zelf op plaat zetten en die kans krijgt hij wanneer Hans Kusters hem een contract aanbiedt. In 1990 is er een eerste single Is dit nu later, niet meteen een hit, maar hij krijgt wel goede respons van de radioproducers. In het najaar komt z’n eerste album “Is dit nu later” op de markt met daarop zijn meest geliefde nummer Papa. Een luisterliedje waarmee hij  zelfs heel even in de hitlijsten geraakt.

Was ik in Nederland gebleven” zegt Stef, “dan had ik dit lied niet kunnen schrijven, dan had ik die Vlaamse invloed niet gehad. Papa is het sterkste voorbeeld van het persoonlijke. Kijk, ik leef maar één keer en ik kan niet anders dan schrijven wat in m’n kop zit. Ik ben geen liedjessmid die een leuk thema vindt en daar een plezant liedje mee kan schrijven. Bij mij wordt een liedje geboren, net zoals Papa. Dat schreef ik op ‘n zondagmiddag toen ik met m’n vader in een en dezelfde kamer zat en ik in de gaten kreeg hoe hij naar z’n handen zat te kijken. Hij haalde wat vuil van onder zijn nagels vandaan. De manier waarop hij dat deed en zo zat te staren naar zijn handen, dat doe ik precies zo. Op dat moment werd ik er op de een of andere manier door aangegrepen en zo ontstond een soort liefdeslied voor ’n vader, want zo’n lied moet dan wel over méér gaan dan alleen maar ‘mijn’ vader. Ik woonde toen ik het schreef  al 8 jaar in Vlaanderen en had enorm veel opgestoken van Johan Verminnen en Raymond van het Groenewoud door wie ik in een muzikaal bad was terechtgekomen. Zij hadden me Jacques Brel, Georges Brassens en Léo Ferré leren kennen en van dan af was er voor mij geen weg meer terug”.

Papa wordt z’n eerste bescheiden hit in de Top 30 en dat in de maand mei van 1991. De maand voordien geraakte Stef er in Nederland moeiteloos mee in de Top 10. Stefs papa was in het dagelijkse leven juwelier. Meteen na z’n humaniora moest hij tijdens de oorlog onderduiken en kon z’n studies niet voortzetten al had hij dolgraag theologie gestudeerd. Dankzij opa Bos , die textielvertegenwoordiger was, kwam papa eerst in ’n kledingbedrijf in Zwolle terecht, maar begon een tijdje later samen met z’n broer een juwelierszaak die erg goed liep omdat papa niet alleen een bekwaam vakman was, maar in eerste instantie een zeer betrouwbaar en consequent persoon.

Door het success van Papa wordt het album “Is dit nu later” met dubbel platina bekroond. Dat vraagt dadelijk om een opvolger en dat wordt de cd “Tussen de liefde en de leegte”. Dit  levert hem opnieuw 2 successen op Jij bent voor mij en De radio.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet