She likes weeds

Geplaatst in Songs

In 1960 richt Peter Tetteroo in Delft de groep The Tee Set op. Vaak werd er van personeel gewisseld, maar de kern bleef Peter en gitarist Hans Van Eijck. In 1966 namen ze hun eerste plaatje op ‘ Early in the morning’, een nummer van Rob van Leeuwen van Shocking Blue. Een jaar later scoorden ze hun eerste hit met ‘ Don’t you leave me’. Nog een jaar later richt The Tee Set hun eigen platenmaatschappij Tee Set Records op om op die manier de touwtjes zoveel mogelijk in eigen handen te houden. In 1969 is  het pas echt raak met het nummer ‘ Ma belle amie’ dat zelfs in Amerika werd uitgebracht waar in de maand februari van 1970 in de top 5 opdook. Van het nummer was al eerder een Spaanse versie verschenen.

Als opvolger werd ‘ She likes weeds’ uitgebracht. Er werd veel van dat nummer verwacht, maar die single sprak de buitenlanders niet aan, in Amerika ging de single zelfs zo goed als de mist in. De titel verwees te veel naar het gebruik van drugs en dat vonden de Amerikanen maar niets. Peter deed of zijn neus bloedde en hield halsstarrig vol dat het vrouwtje in die song gewoon veel van kruiden hield. De titel is trouwens afkomstig uit een dialoog die in de film ‘The Ipcress File’ opduikt, wanneer Michael Caine zijn superieur wijst op de enorme hoeveelheid onkruid in diens tuin, waarop die kijken in de richting van zijn vrouw reageert: ‘ She likes weeds, they’re so easy to grow’. Toch werd het snel duidelijk dat een bevestiging van hun internationale doorbraak er niet in zat, wat niet belet dat de 12de december 1970 ‘She likes weeds’ en The Tee Set in de Nederlandse top 40 op 1 prijkt, met in hun kielzog ‘ Where have I been wrong’ van The Cats en ‘ See me, feel me’ van The Who.

Tee Set bleef tot in 1979 songs opnemen en met wisselend succes uitbrengen. ‘ Linda Linda werd hun laatste top 20 hit. Peter Tetteroo bleef nog jaren nadien als The Tee Set optreden al zaten er toen geen originele leden meer in de band. Peter hield zich sinds 1975 bezig met het produceren van artiesten waaronder Johnny and orquesta Rodrigues, een Kaapverdiaan die een nummer 1 in Nederland scoorde met ‘Hey mal yo’. Politiek boeide Peter ook, zo danig dat hij in 2002 gemeenteraadslid werd voor de partij Leefbaar Delft, een korte ambtstermijn, want de 9de september van dat jaar overlijdt hij aan de gevolgen van leverkanker. Peter is dan 55. Zijn oud Tee-Set-collega Polle Eduard volgt hem als raadslid op.

In 2003, de 13de september, wordt in de Sporthal ‘Buitenhof’ in Delft een concert ter nagedachtenis van Peter georganiseerd met ondermeer Anita Meyer en het Soul Koor Elias.

 

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet