She loves you

Geplaatst in Songs

Toen Bob Dylan in 1963 met zijn eerste elpee op de markt kwam en Buddy Holly er  postuum in slaagde drie hits op rij te scoren, palmden The Beatles de Britse hitlijsten in met She loves you, hun bestverkochte single ooit in Engeland.

Zij hadden die rush al enigszins ingezet met Love me do en Please Please Me, maar buiten Liverpool kende niemand hen van haar noch pluim. Om een voorbeeld te geven: toen zij in het voorjaar van 1963 in Schotland optraden, werden zij daar nog geafficheerd als The Love Me Do Boys. In die tijd waren zij nog gelukkig als ze voor een optreden honderd Britse pond konden vangen en als ze in een of ander schoollokaal mochten optreden. In de zomer van 1963 wist zo ongeveer iederéén wie The Beatles waren, dat er zoiets als beatmuziek bestond en dat de fundamenten waren gelegd voor wat zou uitgroeien tot het fenomeen Beatlemania. Hun eerste nummer één hadden zij te pakken met From me to you, maar plat ging pas iedereen wereldwijd toen The Fab Four uitpakten met She loves you daarbij geholpen door een paar opvallende tv-optredens en overvloedige aandacht in de pers.She loves you werd de tweede nummer 1-single in een opeenvolgende reeks van elf.  She loves you was al een dikke hit voor het in de rekken lag. Vijfentachtig procent van de totale verkoop werd al in voorverkoop gerealiseerd met een totaalomzet van 1,9 miljoen exemplaren. En dat alleen al in Groot-Brittannië. She loves you zou 14 jaar lang de bestverkochte single blijven in Engeland tot Paul McCartney himself dat record verbrak met Mull of Kintyre.

She loves you werd de eerste juli 1963 in “Studio 2″ van Abbey Road ingeblikt samen met technicus Norman Smith en producer George Martin. John Lennon en Paul McCartney schreven het in hun hotelkamer, de zesentwintigste juni 1963, alvorens op te treden in “The Majectic Ballroom” in Newcastle-upon-Tyne. Zij sliepen in een Turks hotel in een grote kamer en John en Paul tokkelden daar, terwijl zij elk op hun bed zaten, de eerste noten van She loves you op hun akoestische gitaren. Zij hadden nog een paar uurtjes vrij en het was Paul die John stimuleerde om een nummertje te schrijven. Het was ook hij die al de hele tijd rondliep met in zijn achterhoofd de hit Forget him van Bobby Rydell en op de idee kwam om hun liedje in de derde persoon te schrijven. Dus niet zoals zo vaak I love you of you love me, maar nu eens she loves you. De dag nadien hadden zij een dagje vrij en ook de tijd om de song bij Paul thuis in de achterkamer in de juiste vorm te gieten. Hij weet nog goed dat zijn vader televisie aan het kijken was en een sigaretje aan het roken. Hij was het ook die het liedje voor het eerst te horen kreeg waarbij hem vooral het gebruik van yeah, yeah, yeah opviel. Hij vond dat Paul zich té zeer liet veramerikaniseren, dat hij beter yes yes yes kon zingen.  Paul realiseerde zich toen niet dat het gebruik van yeh, yeah, yeah The Beatles een hele tijd zou blijven achtervolgen en dat men die periode achteraf ook als de “yeah-yeah-jaren” zou bestempelen.

Tijdens de opname, de eerste juli 1963 dus, meteen nadat producer George Martin net terug was van twee weken vakantie, zou blijken hoe hecht The Beatles als groep klonken, want de zangpartijen van Ringo Starr en George Harrison klinken even belangrijk als die van John en Paul. Op aanraden van George Martin begint het lied met het refrein en mag Ringo laten horen hoe goed hij zich als drummer letterlijk uit de slag kan slaan. Die korte drumslagen aan het begin van het nummer zorgden ervoor dat She Loves You een wereldhit werd met zowat de kortste intro ooit. Op het einde van het nummer wordt het refrein zes keer herhaald, wat dan weer een idee was van George Harrison. Het was hij die het meest moest wennen aan het woordje yeh yeh, maar de overige jongens wisten hem te overtuigen het toch maar mee te zingen. Tijdens diezelfde sessie namen zij ook het nummer I’ll Get You op dat Paul samen met John schreef toen die nog in Menlove Avenue woonde. Zij schreven die song een paar dagen nadat zij From Me To You hadden gecomponeerd.  Na zes uur musiceren zijn beide songs ingeblikt. Drie dagen later worden in “Studio 2″ van Abbey Road de mono- en stereomixen door George Martin afgewerkt. Die stereomix zou nooit op plaat noch op cd verschijnen, behalve op de bootleg-cd “Something Extra”.

De drieëntwintigste augustus 1963 wordt de vierde single van The Beatles in de markt gezet, na dus Love Me Do, Please,Please Me  en From Me To You. De achtentwintigste augustus 1963 staat She Loves You  op de tweede plaats in de Britse Top Veertig en werden er in één week tijd een half miljoen exemplaren verkocht. De derde september prijkt  She Loves You op één. In de Britse pers werd meteen gewag gemaakt van”Beatles Fever”. Het was nog nooit eerder gebeurd dat er in voorverkoop al 250.000 exemplaren besteld waren. She loves you mag je de start noemen van Beatlemanie, wat echt duidelijk werd toen The Beatles op zondag de dertiende oktober 1963 optraden in het BBC programma “Sunday Night at the London Palladium”. Het was het meest bekeken programma op dat moment in Groot-Brittannië. Ringo merkte later op  ”There was nothing bigger in the world than making it to the Palladium“. Toen The Beatles in de namiddag al opdoken om te repeteren, brak de hel los, want honderden fans hadden zich al voor de ingang opgesteld om toch maar niets van hun idolen te hoeven missen. “The Daily Mirror” blokletterde ‘s anderendaags op de frontpagina terecht “Beatlemania: screaming girls launched themselves against the police – sending helmets flying ands constables reeling!” Dit veroorzaakte in Engeland een ware tsunami. Waar The Beatles de weken nadien ook opdoken, overal werden ze getrakteerd op oorverdovend geroep en getier en de meest wilde scenes. Toen ze terugkwamen van een tournee in Zweden wachtten duizenden uitzinnige fans hen op op de luchthaven van Heathrow.

In Amerika wordt She Loves You de zestiende september van dat jaar uitgebracht, maar het doet niets. Ook hun eerste twee singles die ze daar op het Vee Jay-label uitbrengen, roept geen reacties op. Amerikaanse dj’s hadden geen oren naar die in hun land onbekende Beatles. Brian Epstein trok zelf naar New York om daar in een ultieme poging te proberen die singles van de grond te krijgen, maar het baatte niet.  Pas wanneer I Want To Hold Your Hand een hit wordt, besluit hun manager Brian Epstein She Loves You in Amerika opnieuw op single uit te brengen. De vijfentwintigste januari 1964 wordt She Loves You in de States opnieuw uitgebracht en zal daar vrij snel op één aanbelanden. Op een bepaald moment palmen The Beatles in de Amerikaanse charts de top drie volledig in met op één  She Loves You, op twee Want To Hold Your Hand en op drie Please Please Me.

In Nederland is het ook even wachten. Daar bereiken The Beatles met She Loves You de veertiende december 1963 de tiende plaats in de Top 40. De vorige singles deden daar niets. Bij ons staan The Beatles pas bij de start van 1964 in de Top 30 en bereiken de vijfde plaats. Pas twaalf singles later zullen zij hier hun eerste nummer één scoren en dat in het najaar van 1965 met Yesterday.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2013 Daisy Lane & Marc Brillouet