She

Geplaatst in Songs

In 1974 ging op de Britse televisie de dramareeks ‘ Seven faces of woman’ naar een idee van Richard Doubleday van start. Richard was voordien al producer geweest van de populaire tv-reeks ‘Coronation street’ en van de serie ‘A family at war’. Voor ‘Seven faces of woman’ zouden enkele schrijvers zeven toneelstukken aanleveren waarin telkens het leven van één vrouw werd belicht. De reeks begon met ‘A wish for Wally’s mother’ en eindigde met ‘Cherryripe and the lugworm digger’ ( later zou nog een 2de serie worden uitgewerkt). De producer had een muzikale link nodig die die zeven delen aan mekaar linkte.Voor de soundtrack werd een beroep gedaan op Herbert Kretzmer die zowel journalist als liedjesschrijver werkzaam was. Hij schreef reportages voor The Daily Express en leverde daarnaast liedjes voor het beroemde BBC satireprogramma ‘That was the week that was’. Hij schreef ook teksten voor de musicals ‘The Four Musketeers’, ‘Martin Guerre’ en‘Les misérables’.De verantwoordelijke producer van ‘Seven faces of woman’ wou dat Herbert Kretzmer een song schreef die als begingeneriek kon dienen, gezongen door Marlène Dietrich, maar dat vond Herbert niet zo’n goed idee. Hij vond dat een vrouw niet over een vrouw hoorde te zingen, ze hadden een zanger nodig, iemand met een rijpe stem en zo kwamen ze bij Charles Aznavour terecht. Voor de reeks mocht het melodietje niet te lang duren, niet langer dan de begingeneriek. Dat bleek niet langer dan 35 seconden te zijn. Maar toen dat liedje een succes bleek te worden, was er een singleversie nodig en omdat Charles Aznavour druk met zijn tournee bezig was, duurde het even vooraleer hij de melodie volledig had uitgeschreven zodat Herbert er een toepasselijke tekst bij kon verzinnen. Toen Charles, Herbert de eerste noot liet horen, schoot hem meteen het woord she door het hoofd en de rest was bijna kinderspel.

In 1974 werd ‘She’ een nummer 1 in Engeland. Charles zou daar mee de oudste zanger worden die tot dan ooit een nummer 1 scoorde in Engeland. Maar ‘She’ werd geen succes in Frankrijk noch in Amerika. Toch zou Aznavour ‘She’ in diverse talen opnemen: Frans, Engels, Italiaans, Spaans en Duits.

Voor de film ‘Notting Hill’ ( 1999)  zingt  Elvis Costello van ‘She’ een versie die zowel aan het begin als aan het einde van de film te horen is.

 

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet