Sherry

Geplaatst in Songs

Sherry leek voor the Four Seasons een onverwacht succes. Deze groep met de opvallende stem van Frances Castellucio, beter bekend als Franky Valli, had al eerder platen opgenomen , eerst onder de naam The Variety Trio,dan als the Four Lovers en uiteindelijk als the Four Seasons,maar zonder veel bijval .In 1958 ging Valli zelfs even solo op het singletje ‘I go ape’ en dat plaatje kreeg wel wat media-aandacht.Hij kwam door dat succes in contact met songwriter Bob Crewe die iets later de vaste componist en producer van the Four Lovers zou worden . Rond die tijd leerden the Four Lovers ,The Royal Teens , net als zij een groep uit New Jersey , beter kennen en werden beste maatjes met hun voorman  Bob Gaudio. Toen hij te weten kwam dat the Four Lovers op zoek waren naar een pianist hoefde hij niet lang na te denken om de overstap te wagen.

In 1961 zagen the Four Lovers hun kans schoon vaker aan de bak te komen omdat hun producer Bob Crewe hun talent gebruikte als backingvocalisten tijdens opnamen van Bobby Darin, Danny and the Juniors en Freddy Cannon. Na een optreden in The Four Seasons , een bekend bowlinglokaal in New Jersey ,was ook hun nieuwe groepsnaam een feit.Intussen hadden ze ook een platencontract ondertekend bij het platenlabel Gone Records van George Goldner en was hun eerste single als the Four Seasons een feit  .’Bermuda’ beantwoordde echter niet aan de verwachtingen en bliksemsnel werd overgestapt naar het Vee-Jay-label in Chicago.

Er werd beslist een eigen nummer  op te nemen.Gaudio herinnert zich nog dat ‘Sherry’ een quickie was, een liedje dat in één, twee,drie tot stand kwam .In nog geen kwartier tijd stond het op papier. Hij had nog even een kwartiertje over vooraleer hij naar een repetitie van de groep moest en zat , deels als tijdsvulling,wat op de piano te tokkelen, toen het liedje als het ware uit zijn pen rolde.Omdat in die tijd bandopnemers nog geen toestellen waren die je zomaar bij je thuis opnameklaar had staan , was de enige manier om het liedje te onthouden  er snel een tekst bij te verzinnen .Zo gezegd , zo gedaan .De tekst kwam al even snel als de melodie . Bob dook vliegensvlug in zijn auto , racete naar het repetitielokaal en zong het daar meteen aan de andere jongens voor. Zowel de tekst als de melodie vielen zo in de smaak , dat er niets aan veranderd werd .

Toen Bob Gaudio enkele weken later met zijn auto op Westside Highway in Manhattan reed, hoorde hij plots  ‘Sherry’ over de radio . De eerste tien seconden was hij vooral gepakt door de intro van die plaat , pas nadien had hij door dat hun eigen single was .Hij was zo van slag dat hij met zijn wagen een tijdje langs de kant bleef staan , maar hij wist wel dat deze single hun doorbraak zou forceren. Hij kreeg nog gelijk ook , want in amper vier weken tijd stond de single op 15 september 1962 helemaal bovenin de Amerikaanse top 100 .

 

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet