Summer in the city

Geplaatst in Songs

 

Wat zou een mens moeten beginnen zonder that little bit of luck? Je kan het ook toeval noemen, maar je moet wel iets in huis hebben, wil je dat het geluk aan jouw kant komt staan. Zoiets overkwam The Lovin’ Spoonful. Die hadden al zoveel ervaring opgedaan met optredens en hadden ook al iets opgenomen, maar geen haan kraaide ernaar. Ze hadden net Do you believe in magic ingeblikt – let eens op de titel en op wat er dan gebeurde –  en niet één platenfirma in New York had er oren naar. Ze konden The Lovin’ Spoonful namelijk niet in één hokje plaatsen. Ze klonken zo apart en zo veraf van de typische merseybeat die in de sixties in Amerika zo gegeerd was. Op zekere avond merken ze Phil Spector op in het publiek. Die is zo vol van wat die jongens daar presteren dat hij de volgende avond zowat iedereen die aan de slag was in de Brill Building  (bekende muziekuitgeverij op Broadway) uitnodigt. Binnen de kortste keren hebben ze een platendeal versierd bij het Kama Sutra-label en kunnen ze hun eerste single opnemen, dat bewuste Do you believe in magic dus. En of ze in magie geloven, de magic werkt en de 21ste augustus 1965 staan ze op de negende plaats in de Amerikaanse popcharts.

The Lovin’ Spoonful is een New Yorkse Band opgericht door John Sebastian samen met Zal Yanovsky. Het was ten huize van  Mama Cass Elliot dat John, Zal voor de eerste keer ontmoet. Diezelfde avond treden The Beatles voor de eerste keer op in de bekende “Ed Sullivan Show”, een samenloop van omstandigheden die John niet vlug zal vergeten. Na het bekijken van de show spelen John en Zal nog uren muziek samen. Achteraf was het Mama Cass die hen beiden terug bij mekaar bracht en hen stimuleerde om een groep op te richten. Dat groepje wordt The Mugwumps waarvan Mama Cass ook deel zal uitmaken. John voelt zich niet zo thuis in dat groepje, maar gelukkig worden The Mugwumps een half jaar later opgedoekt. Samen met Zal gaan ze op zoek naar enkele nieuwe muzikanten en komen zo terecht bij Steve Boone en Joe Butler. The Lovin’ Spoonful is geboren!

Terug nu naar hun eerste succes Do you believe in magic dat zo’n meevaller wordt dat ze dat graag willen bevestigen en dat lukt hun ook met You didn’t have to be so nice, opnieuw een toptienhit voor The Lovin’ Spoonful. Het hek is helemaal van de dam, wanneer ze met Daydream in 1966 een toptweehit scoren en datzelfde resultaat nog eens herhalen met de single Did you ever have to make up your mind?

Slechts één keer zit er voor hen een nummer één in en dat is met de song Summer in the city. De tekst is geschreven door Marc Sebastian, de broer van John. John vindt het liedje wel oké, maar is niet tevreden over de intro. Pianist Steve Boone had nog ergens een fragment van een liedje liggen en dat paste wonderwel perfect bij Summer in the city. Met zijn hoofd hoog in de wolken pretendeert John dat hun liedje aanleunt bij An American in Paris van George Gershwin. Wat hoog gegrepen, maar qua sfeer gaat de vergelijking hier en daar wel op. In een productie van Paul Leka wordt Summer in the city met op de B-kant Butchie’s tune, de 4de juli 1966 op single uitgebracht. De 30ste juli hadden The Troggs de popcharts ingepalmd met Wild thing, maar na twee weken komt The Lovin’ Spoonful zo sterk oprukken met Summer in the city dat ze plaats moeten ruimen. Drie weken blijven John Sebastian en zijn maten op één triomferen tot hun die eerste plaats door Donovan wordt ontfutseld met zijn ijzersterke single Sunshine superman. Summer in the city is Lovin’ Spoonfuls vijfde single. In Engeland daarentegen is voor Daydream een hogere notering weggelegd dan voor Summer in the city. Het dagdromen is goed voor een tweede plaats, hun zomerse avonturen zijn een achtste plaats in de tTop 40 waard. Summer in the city is wel een grote hit in Nederland waar de single de 6de augustus op de tweede plaats in de Top 40 terechtkomt. In België zitt er een dertiende plaats in, maar daarmee is de kous ook af, want The Lovin’ Spoonful zullen in ons land met geen enkele andere single nog scoren.

In de States laten The Lovin’ Spoonful zich nadien nog twee keer horen in de Top 10 en wel met onder andere Rain on the roof . In 1967 op het hoogtepunt van hun succes houdt Zal het voor bekeken en wordt vervangen door Jerry Wester wiens broer bij The Association zingt die in de zomer van ’67 een nummer één hit scoren met Windy. Nog een jaar later ziet ook John Sebastian het niet meer zitten en staat te popelen om met zijn solocarrière uit te pakken. Joe Butler wordt als zanger binnengehaald, maar de ziel is uit de groep en sterft stilaan een stille dood. In 1969 staan ze voor de laatste keer in de Amerikaanse Top 100 en wel op de 91ste stek met Me about you.

Summer in the city vind je ook terug op de elpee “Hums of the Lovin’ Spoonful” opgenomen in de loop van 1966 in de “Bell Sound Studios” in New York en de “Columbia Studios” in Los Angeles. Een nogal zuinige elpee, want er staat niet meer dan 26 minuten en 48 minuten muziek op verdeeld over elf songs. Het is hun derde album en zal uiteindelijk de 14de plaats bereiken in de Album Top Tweehonderd.

Coverversies volgen er sowieso vvan onder meer door B.B. King, Quincy Jones, The Stampeders, Joe Cocker, The Stranglers en Joe Jackson.

John Sebastian had de wind even erg mee in de zeilen wanneer hij de 27ste maart 1976 op één staat in Billboard’s Hot One Hundred met Welcome back  de titelsong van de tv-reeks  ”Welcome back Kotter” met in de hoofdrol Gabriel Kaplan.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2014 Daisy Lane & Marc Brillouet