Suspicious minds

Geplaatst in Songs

Suspicious minds is een nummer geschreven door Mark James die het in 1968 opnam in de “American Sound Studios”. Zijn versie, in een productie van Chips Moman, die op het Scepter-label verscheen, geraakte niet tot in de hitlijsten. Voor zijn versie van Suspicious minds kiest Elvis net dezelfde producer als Mark, bijgestaan door Felton Jarvis en hetzelfde orkest. Als backingvocalisten doet Presley een beroep op Jeannie Greene en de latere countrylegende Ronnie Milsap. Elvis was ontzettend blij dat hij na zoveel jaar in Nashville te hebben opgenomen, terug in Memphis was. Hij voelde zich ook goed in zijn vel, want hij was terug van een beetje weggeweest. Zijn tv-special in 1968 voor NBC Television was een fenomenaal succes geworden. Presley was weer talk of the town. Het was geleden sinds de zomer van 1955 toen Presley voor het laatst in de “Sun Studio” had gezongen dat hij nog in Memphis een plaat had opgenomen. Er werden tien dagen uitgetrokken, van de 13de tot de 23ste januari 1969, om de opnamesessie af te ronden. Nu waren die “American Record Studios” niet de eerste de beste. The Box Tops hadden daar hun hit The letter opgenomen, net als B.J.Thomas zijn hit Hooked on a feelin’ en Dusty Springfield haar Son of a preacher man.

Tijdens die tien dagen in de “American Record Studios” nam Presley ook zijn hits In the ghetto en Don’t cry daddy op, een sessie die dus loonde.  De 23ste januari wordt ‘s nachts tussen half een en half vier Suspicious minds ingeblikt samen met onder meer de nummers I’ll hold you in my heart en Without love. Elvis wordt begeleid door onder anderen bassist Mike Leech, drummer Gene Christian, pianist Bobby Wood en organist Bobby Emmons. Het is producer Chips Moman die Elvis weet te overtuigen Suspicous minds op te nemen. Het is de allerlaatste song die ze inblikken nadat ze al tussen de 13de en de 16de januari en de 2Oste en 23ste februari een hele rist nieuwe songs hadden ingeblikt. Presleys vrienden George Klein en Joe Esposito die bij de opname aanwezig zijn, moedigen hem aan het te proberen. Presley vraagt aan pianist Bobby Wood of die niet wat wil meezingen tijdens het inoefenen van de tekst omdat Elvis geen tijd wil verliezen. The King voelt zich in zijn nopjes en is maar wat blij wanneer ze tegen een uur of vier in de ochtend de studio kunnen verlaten.

Maanden later zal Presley Suspicious minds uittesten tijdens een liveoptreden in het “Hilton Hotel” in Las Vegas, om precies te zijn de 26ste juli 1969. Het publiek is laaiend enthousiast. RCA en Presleys entourage voelden toen al aan dat het op single een grote hit zou worden. Net wanneer Presley zijn laatste optreden in Vegas had afgerond, kwam Suspicious minds op de zeventigste plaats in de Amerikaanse Top 100 binnen. Zeven weken later staat het op één nadat The Temptations met I can’t get next to you aan de kant zijn geschoven. Het is Presleys zeventiende nummer één, meteen ook zijn allerlaatste. Het jaar daarop treedt Presley alleen maar in Noord-Amerika op. Voor zijn vele fans wereldwijd is het wachten tot de 24ste januari 1973 wanneer hij iedereen verrast met zijn tv show “Aloha from Hawaii via satellite”.

Met Suspicious minds staat Presley slechts één week op nummer één, want The Fifth Dimension stonden te dringen om met Wedding bell blues die eerste plaats over te nemen. Suspicious minds bereikt in de Engelse Top 40 de tweede plaats. In de Nederlandse Top 40 is een zesde plaats weggelegd. In de Top 30 van België komt Suspicious minds in 1969 nergens tevoorschijn. Nochtans had Presley met In the ghetto net op één gestaan en zal Don’t cry daddy bij de start van 1970 beloond worden met een tweede plaats.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2014 Daisy Lane & Marc Brillouet