Tender years

Geplaatst in Songs

Er zijn zo van die liedjes waaraan een zweem van nostalgie kleeft en die, hoe vaak je ze ook hoort, je met weemoed doen terugdenken aan de tijd van toen. Mijn oudste zus Chris draaide in 1963 het singletje Tes tendres années van Johnny Hallyday zo goed als grijs. Tijdens een iets te zonnige zomer, enkele jaren later, had ze het singletje onvoorzichtig tegen het raam in de veranda laten staan, en vinyl en een iets té warme zon zijn geen al te dikke vrienden. Ik heb het singletje nog altijd, maar zo kromgetrokken dat ik het niet meer kan draaien.

Tes tendres années is oorspronkelijk een Amerikaanse countrysong geschreven door Darrell Edwards en in 1961 op plaat gezet door George Jones met op de B-kant Battle of loveHet zou Jones’ tweede nummer één worden in de countrycharts dat jaar. Daarvoor moest hij wel eerst I fall to pieces van Patsy Cline aan de kant zetten. Tender years bleef van de 21ste augustus tot de 18de september op de eerste plaats genoteerd en moest daarna plaats ruimen voor Walk on by van Leroy Van Dyke. Tender years zal datzelfde jaar ook een overstapje wagen richting popcharts waar het echter bleef haperen op de 76ste plaats.

Toen Johnny Hallyday in 1963 in Nashville was om daar enkele nummers op te nemen waaronder een Engelstalige versie van Tender years, was hij vastbesloten, eenmaal  terug in Frankrijk, er een Franstalige versie van op te nemen. Johnny gebruikte de originele Amerikaanse orkestband en niemand nam er aanstoot aan dat op de Franse versie het koor in het Engels Tender years staat te kwelen. In die tijd was het zo dat er in Frankrijk geen singles op de markt werden gebracht zoals wij die kennen, namelijk met een A- en een B-kant, twee liedjes dus. Bij hen werden er uitsluitend ep’s op de markt gebracht, een single met vier liedjes. Dus Johnny had nog drie andere nummers nodig voor zijn plaatje met daarop als earcatcher Tes tendres années.

Johnny staat begin februari 1963 in de Fontana-studio’s in Parijs  begeleid door The London All Stars met daarin onder meer Big Jim Sullivan die nog bij het orkest van Marty Wilde had gespeeld, The Wild Cats, en gitarist Vic Flick. Pianist van dienst is Reg Guest samen met bassist Alan Weighel en percussionist Bobby Graham. Voor de backing vocals zorgen de Britse dames The Breakaways. Deze bezetting zou enkele maanden later ook gebruikt worden tijdens de opname van de tweede elpee van Eddie Mitchell.  Johnny neemt het nummer Poupée brisée op van de hand van Eddie Vartan, oorspronkelijk een instrumentaal nummer voorzien van een Franse tekst door Georges Aber en Francis Dreyfus. Er wordt ook het nummer Mashed Potato Time opgenomen waarmee ze inpikken op de rage van deze dans die, vlak na de twist, vooral in Amerika brokken maakte. Aan dit ep’tje dat de 1ste maart 1963 op de markt verschijnt, wordt ook nog het nummer Elle est terrible toegevoegd. Tes tendres années wordt in Frankrijk voor Johnny een gouden hit. De 9de april verschijnt het nummer ook op de elpee “L’idole des jeunes” van Johnny Hallyday.

In ons land wordt Tes tendres années op single uitgebracht met op de B-kant Les bras en croix,een song van Jil en Jan door Johnny in Nashville opgenomen en waarop je hoort dat hij een van de betere rockers van zijn tijd was. Ook dit nummer zou samen met Tes tendres années in Frankrijk in de maand april van 1963 een gouden hit worden. Tes tendres années bereikt in ons land in de maand september van 1963  de negende plaats.

De Nederlandse zangeres Willeke Alberti die in die tijd bekend was als dochter van de in Nederland erg populaire schlagerzanger  Willy Alberti. Platenfirma Philips zag wel wat in het nummer Tender years en liet het in het Nederlands te laten vertalen door Lodewijk Post, schuilnaam van de Nederlandse tekstschrijver en radioman Gerrit den Braber.  Willeke neemt Spiegelbeeld op samen met het orkest van Jack Bulterman in een productie van Peter Koelewijn. De 30ste november 1963 bereikt Willeke de tweede plaats van de Nederlandse Top 40. Het wordt in Nederland haar eerste gouden plaat. Bij ons in België slaat die versie vreemd genoeg niet aan. Willeke zal hier trouwens de jaren nadien wel geliefd zij, maar stevig scoren in de Top 30 deed ze nooit.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet