Three times a lady

Geplaatst in Songs

Hoe vaak heb je het verhaal niet horen vertellen door muzikanten dat de grootste kans om een meisje aan de haak te slaan is door haar te vertellen dat je muzikant bent, het liefst van al dan nog eentje die succes scoort. Deel uitmaken van een popgroep is ook al een stevige troef. Dus toen in 1967 Thomas McClary dat doorhad en besloot een groep samen te stellen, wist hij precies wat hem te wachten stond. Hij studeerde toen nog aan “The Tuskegee Institute of Alabama”. Hij vroeg tegelijkertijd aan Lionel B. Richie Jr. of die geen zin had om saxofoon bij hem te komen spelen, niet meteen Lionels sterkste kant, maar hij wou het toch een kans gunnen. Met nog vier vrienden aan de groep toegevoegd, deden ze mee aan een talentenjacht en traden daar op als The Mighty Mystics. Winnaars werden The Jays, stuk voor stuk studenten die op het punt stonden af te studeren. Een paar van hen wilden muziek blijven maken en vroegen aan The Mighty Mystics of ze zich niet bij hun band mochten aansluiten. Trompettist William King en toetsenist Milan Williams schoven aan. Een woordenboek en een snelle vinger moesten eraan te pas komen om een geschikte naam te vinden. Commodores werd oké bevonden.

Een goed jaar later waren ze een gevierde band in Alabama, maar ze wilden meer. Nadat ze Lionels ouders hadden kunnen overtuigen, reisden ze af naar New York om daar hun kans te wagen. Via een tante van Thomas McClary geraken ze in contact met Benny Ashburn die hun een optreden bezorgt in de club “Smalls Paradise” in Harlem. Iets later wijken ze uit naar “The Cheetah”. Stilaan wordt Benny niet alleen hun vriend en mentor, maar vooral hun manager. Om niet té onbezonnen te werk te gaan, keren ze terug naar “The Tuskegee Institute” om daar voort te studeren. Tijdens hun vakantieperiodes treden ze op, zelfs in Europa. Om de groep een nog betere bezetting te bezorgen komen drummer Walter Orange en bassist Ronald LaPread zich bij de band aansluiten. The Commodores zijn een feit!

Het geluk lacht hun toe wanneer in 1971 Suzanne de Passe op zoek is naar een geschikt voorprogramma voor de geplande tournee van The Jackson Five. Die combinatie klinkt zo goed dat ze twee jaar samen blijven optreden met als hoogtepunt een concert in “The Hollywood Bowl” in 1973. Het waren de kinderen van Motown-platenbaas Berry Gordy Jr. die hun vader ervan overtuigden een deal met The Commodores te sluiten, wat ook geschiedde.

Toch zou het nog twee jaar duren van schaven aan hun sound, hun uiterlijk en de juiste songkeuze vooraleer ze hun eerste plaat mochten opnemen. James Carmichael werd hun producer. Hun eerste single werd, hoe vreemd het ook mag klinken, een instrumentaal nummer Machine Gun waarmee ze tot op de 22ste plaats van de popcharts geraakten. Met Sweet love staan ze drie singles later op de vijfde plaats in Amerika’s Top 100. We noteren april 1976. Er wordt vervolgens stevig gescoord met Just to be close to youEasy en Brick House.

Samen met producer James Carmichael duiken ze in 1978 de studio in voor de opname van hun elpee “Natural high”: Lionel Richie, Thomas McClary, Milan Williams, William King, Ronald LaPread en Walter Orange. Producer van dienst is James CarmichaelDe meest opvallende song op dat album is Three times a lady geschreven door Lionel Richie die zich liet inspireren door een uitspraak van zijn vader tijdens de viering van hun 37ste huwelijksjaar. Die speech zette Lionel aan over zijn eigen huwelijk na te denken. Hoe zijn vrouw zich elke dag in hun relatie inzette zonder daar eigenlijk iets voor terug te eisen. Af en toe eens dankjewel zeggen, doet een man te weinig. Een buurvrouw van Lionel zei achteraf dat wanneer een man wat verlegen zit om een mooi cadeau om zijn vrouw te bedanken hij haar Three times a lady moet cadeau doen, die plaat zegt voldoende. In een interview met Dick Clark zei Richie nadien nog: “I haven’t taken the time to tell my wife thank you. How many other guys are in the same position? “

In de maand mei 1978 wordt het album “Natural high” op de markt gebracht. Half juni verschijnt Three times a lady op 45 toeren, de 12de augustus staan The Commodores op één in de Amerikaanse Top 100 nadat The Rolling Stones zo vriendelijk waren hun nummer één Miss you op te doeken. Twee weken mag Three times a lady bovenaan staan schitteren.

Dan is het de beurt aan Frankie Valli met Grease om het podium in te palmen. In Amerika betekent Three times a lady niet alleen een doorbraak voor The Commodores, maar was het ook een goede aanloop naar de solocarrière van Lionel die zich met deze song ook profileerde als een uitstekende songwriter. Iets voordien had Lionel die lauwerkrans al verdiend met de song Easy. The Commodores mogen dan bekendstaan als een lekkere funky band, toch leverden ze ook prachtige ballads af zoals het daarnet genoemde Easy en daarnaast nummers als Still en Sail On. Het was bij The Commodores de gewoonte dat de zes leden van de groep elk hun best deden nieuwe songs aan te reiken voor het volgende album. Toen Richie Three times a lady liet horen, wisten ze meteen dat dit het meest attractieve nummer van hun nieuwe album zou worden.

Brickhouse was tot dan toe de enige single waarmee The Commodores in Nederland hadden kunnen scoren. Met Three times a lady klimmen ze tot op de derde plaats van de Top 40. In België is vreemd genoeg Brickhouse een eerste plaats in onze Top 30 waard, terwijl Three times a lady tevreden moet zijn met een zevende stek. De Britten hebben er in hun Top 40, net als in de States, ook een eerste plaats voor vrijgemaakt. Het wordt in Engeland hun eerste, maar ook enige nummer één. Singles als EasySail onStill en The Night Shift zullen stuk voor stuk de Britse Top 10 halen.

Three times a lady wordt nadien erg succesvol gecoverd door countryzanger Conway Twitty en ook door Billy Crash Craddock en Cobra Starship.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2014 Daisy Lane & Marc Brillouet