Ticket to ride

Geplaatst in Songs

 

De 22ste mei 1965 staan The Beatles bovenaan de Amerikaanse hitlijsten met Ticket to ride.Drie maanden later treden ze op in het “Shea Stadium” in New York voor méér dan 55.000 dolgedraaide fans. Die 23ste augustus bracht het concert 304.000 dollar op, op wereldschaal een recordbedrag.

Na het overweldigend succes van hun eerste film “A Hard Day’s Night” werd er niet lang geaarzeld om een tweede in te blikken “Help”. Een nummer dat in de soundtrack opduikt, is het door John Lennon geschreven Ticket to Ride dat hij in 1965 schreef net voor ze naar de Bahama’s zouden afzakken om daar aan de filmopnamen te beginnen. Hij dacht tijdens het schrijven terug aan hun verblijf in Hamburg toen ze daar in de hoerenbuurt optraden. Zijn gedachten gingen terug naar de dames van lichte zeden die op regelmatige basis op onderzoek bij de dokter moesten ter controle of ze geen geslachtsziekte hadden opgelopen. Ze kregen dan een kaart mee met daarop de stempel oké, wat ze in de wandelgangen al lachend a ticket toride noemden. Niet te verwarren zoals de fans in het begin dachten te horen met a ticket to Ryde, een plaatsje op het Island of Wight. Een familielid van Paul McCartney baatte hier een restaurant uit. Lennon liet het nummer aan Paul horen om het verder af te werken en in nog geen drie uur tijd was de song klaar. Ticket to ride is een song die ze schreven om hun elpee “Help” kant-en-klaar te krijgen, kortom ze hadden voldoende liedjes nodig. Opvallend aan het liedje is dat het ritme van de song op het einde versneld wordt. Lennon was zo’n ijdeltuit dat hij het nummer helemaal naar zijn kant trok. Het was zijn song. Hij dichtte Paul alleen de verdienste toe dat die Ringo Starr aangaf hoe hij moest drummen.

Duidelijk te horen is dat Lennon de solozang voor zijn rekening neemt en McCartney de harmonieën mag invullen daarbij geruggensteund door George Harrison. Gelukkig voor hen passen de technici van dienst Norman Smith, Jerry Boys en Ken Scott een nieuwe opnametechniek toe: het gebruik van meerdere sporen zodat de zangstemmen vlot gedubd kunnen worden. Het nummer hoeft dan niet telkens opnieuw te worden opgenomen als er stemmen aan toegevoegd moeten worden.

De 15de februari 1965 om half drie beginnen ze met de opname van Ticket to Ride. Die sessie duurde tot kwart voor zes en is goed voor twee takes. Tijdens de eerste werd het ritme vastgelegd, tijdens de tweede de zang. Ticket to Ride is het allereerste Beatles-nummer waarop McCartney de leadgitaar tokkelt. Meestal was dat een klus die door George werd geklaard. Nadien houden ze zich bezig met een aantal overdubs: het toevoegen van extra zang en effecten. Niet dat The Beatles vervolgens meteen naar huis gaan, want ze hebben besloten nog een aantal songs voor de soundtrack op te nemen. Ze lassen een korte break  in van kwart voor zes tot zeven uur en nemen nadien nog I need you en Another girl op. De 18de februari wordt de monomix afgewerkt, de 23ste februari de stereomix. Twee maanden later spelen The Beatles Ticket to Ride voor het eerst live tijdens een concert dat de 11de april 1965 in Blackpool plaatsvindt. De 26ste mei van dat jaar spelen ze het live tijdens een opname voor de BBC.

De 9de april 1965 wordt Ticket to Ride in Engeland op single uitgebracht met op de B-kant het door Lennon geschreven Yes it isDat laatste beschouwde John als een quickie. Hij schreef dit in een ijltempo. Achteraf zou Lennon zich schamen voor de kwaliteit van deze song. Hij klasseerde het als een liedje bestemd voor de meatmarket. Omdat hij niet meteen verse ideeën had, gebruikte Lennon dezelfde akkoorden en basismelodie als in This Boy. Fans zullen Yes it is achteraf koesteren.

Ticket to Ride is de vijfde single van The Beatles die in de Britse Top 40 veertig meteen doorstoot naar de eerste plaats. Vijf weken na mekaar blijven ze daar blijven staan pronken en haken pas af nadat ze méér dan 700.000 stuks van die single in Engeland alleen al verkocht hebben. In het totaal is Ticket to Ride goed voor zeven weken toptiennotering in de Britse charts.

In Amerika komt Ticket to Ride de Top 100 binnen op de 57ste plaats. Nadien schuift de single door naar plaats 58, vervolgens naar drie om de 22ste mei Herman’s Hermits met Mrs Brown you’ve got a lovely daughter te onttronen. Slechts één week blijven The Beatles Billboard’s Hot One Hundred aanvoeren, want dan komen The Beach Boys sterk oprukken met Help Me Rhonda.

De 12de juni 1965 krijgen The Beatles te horen dat Queen Elizabeth hen zal ridderen, ze mogen een MBE in ontvangst nemen. Dat leidt tot groots protest vanuit de conservatieve hoek van MBE-gelauwerden die prompt hun onderscheiding terugsturen.

 

Ticket to ride wordt in ons Belgenland geen grote hit. Er zit voor The Beatles slechts een tiende plaats in. Tot dan toe hadden ze nog met geen enkele single op één gestaan. Dat zal pas iets later lukken, datzelfde jaar nog, met Yesterday en nog iets later met Yellow SubmarineHey JudeGet Back en The ballad of John and Yoko.Onze noorderburen blijken grotere fans van The Fab Four te zijn. Daar hebben de heren eerder al zevenmaal op de eerste plaats gestaan en doen dat met Ticket to Ride nog een keertje over om nadien nog eens dertien keer die eerste plaats in te palmen.

De 6de augustus 1965 wordt de soundtrack “Help”op de markt gebracht met daarop dus ook het nummer Ticket to Ride. De titelsong Help was de 19de juli als tweede single al gereleaset en ook deze single wordt in vele hitlijsten wereldwijd een nummer één.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2015 Daisy Lane & Marc Brillouet