Tonight I celebrate my love

Geplaatst in Songs

Mag ik een gokje wagen? Zegt jou de naam Michael William Masser iets? Ja, dan ben je een crack! Iets gemakkelijker is de naam Gerry Goffin. Die moet vooral bij liefhebbers van popklassiekers een belletje doen rinkelen. Songs als The locomotionUp on the roofOne fine dayYou make me feel like a natural woman en Tonight I celebrate my love.

Gerry Goffin schreef Tonight I celebrate my love samen met de eerder genoemde Michael Masser die zich over zijn prestaties ook niet hoeft te schamen. Begonnen als advocaat, maar zich snel profilerend als een van Amerika’s beste schrijvers van ijzersterke hits, onder meer voor Whitney Houston Saving all my love for you en Didn’t we almost have it all. Met Tonight I celebrate my love, voegden beide heren een heuse hit aan hun erelijst toe.

Nu moest er iemand gezocht worden die die song wou zingen. Het moest en zou een duet worden. De keuze viel uiteindelijk op Peabo Bryson en Roberta Flack. Bryson intussen goed voor twee Grammy Awards: in 1992 Best Pop Performance by a duo met de single Beauty and the beast uit de gelijknamige Disney-film, een duet dat Peabo samen met Celine Dion zingt en in 1993 Best Pop Performance by a duo voor het thema uit de Disney-film “Aladdin”, A whole new world, gezongen door Peabo samen met Regina Bell. Bryson, een doorgewinterde soulzanger uit South Carolina, gespecialiseerd in het zingen van soft ballads en geknipt voor deze song. Ook Roberta Flack is de trotse bezitster van een Grammy Award en van een gouden stem die zich zowel thuis voelt in jazz, soul als r&b. Iedereen kent haar hitversies van The first time ever I saw your face en Killing me softly with his songHet was niet de eerste keer dat Peabo en Roberta samen zongen. Ze hadden dat in 1980 al gedaan voor hun album “Live and more” (Uitgebracht de 1ste december 1980. Opgelet, dit album niet verwarren met de gelijknamige productie van Donna Summer) met daaruit de singles Make the world stand still en Love is a waiting game.

Tonight I celebrate my love is een single uit het in 1983 verschenen album “Born to love” in een productie van Michael Masser en Bob Crewe met daarop songs als Maybe en Can we find love again. Voor de opname van Tonight I celebrate my love in de “Record Plant Studio” in New York worden Peabo en Roberta in de studio begeleid door drummer Carlos Vega, pianist Randy Kerber, gitarist Paul Jackson jr. en bassist Nathan East. Het orkest wordt geleid door Gene Page die we nog kennen van zijn nauwe samenwerking met Barry White.

Tonight I celebrate my love staat snel na de singlerelease op de 16deplaats van Billboard’s Hot One Hundred. In Engeland wordt het zelfs een nummer 2 en werd daar een van de grootste hits van 1983. Na dit succes worden uit het album “Born to love” nog twee singles geplukt You’re looking like love to me en I just came here to dance, maar met veel minder impact op de hitlijsten.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2015 Daisy Lane & Marc Brillouet