Surrender

Geplaatst in Songs

Dit lied werd in de jaren 60 als Surrender wereldberoemd gemaakt door Elvis Presley. Doc Pomus en Mort Shuman hadden een nieuwe tekst geschreven op deze Napolitaanse klassieker van Ernesto de Curtis. 30 oktober 1960 nam Elvis dit nummer op in de RCA-studio in Nashville samen met the Jordanaires. In amper 5 weken tijd geraakte Elvis tot op 1 van Billboard’s Hot One Hundred. Surrender was een logische stap van Presley nadat hij al iets eerder een Engelse versie van O sole mio had opgenomen onder de titel It’s now or never. Elvis gaf daarmee toe dat hij altijd  al graag platen had opgenomen en gezongen in de stijl van zijn grote vocale voorbeeld Mario Lanza. Presleys uptempo ritme  gaf aan het geheel een eigentijdse draai zodat de plaat zowel bij een jong als een ouder publiek in de smaak vie

Torna a Surriento werd in 1903 gecomponeerd door Ernesto de Curtis, toen 27 jaar jong en bezig aan de opmars van wat je zou kunnen noemen een behoorlijk succesvolle carrière. Ook al is Torna a Surriento een echt liefdeslied, toch doet het verhaal nog steeds de ronde dat de Curtis dit liedje componeerde om de toenmalige eerste minister, Giuseppe Zanardelli, ertoe aan te zetten meer financiële steun toe te zeggen aan de stad Sorrento.

( foto Marc Brillouet in Sorrento)

Sorrento is daarom zijn meest beroemde burger nooit vergeten,want aan de voet van het plaatselijk station”Circumvesuviana”, in het centrum van de stad, vindt u een borstbeeld van de Curtis. Iets verderop ziet u in het “Grand Hotel Excelsior Vittoria” een gedenkbord ter ere van de beroemde tenor Enrico Caruso die  vanop het terras van dit hotel, met uitzicht op de Baai van Napels, ooit het liedje Torna a Surriento zong, iets wat Luciano Pavarotti jaren later op die plaats nog eens heeft overgedaan. Het was trouwens Enrico Caruso die voor RCA Victor de eerste versie van Torna a Surriento op plaat zette.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet