True love

Geplaatst in Songs

In 1956 vroegen filmregisseur Charles Walters en filmproducer Sol C.Siegel aan Cole Porter of hij de muziek niet wou schrijven voor de verfilming van het toneelstuk  ”The Philadelphia Story” van John Patrick, bewerkt door Philip Barry. In 1940 was er al een gelijknamige filmversie verschenen van “The Philadelphia Story” met in de hoofdrollen James Stewart en Katharine Hepburn. Cole was een enorme fan van Ella Fitzgerald en Louis Armstrong en toen hij vernam dat Louis deel zou uitmaken van de cast zei hij meteen ja. Ook Frank Sinatra, Grace Kelly en Bing Crosby waren enthousiast om aan die verfilming  mee te werken. Half juni vloog Cole Porter naar een van z’n dure villa’s aan de Amerikaanse westkust om  aan de soundtrack te beginnen werken. Hij wist dat Armstrong en Crosby samen een liedje zouden zingen in de film en speciaal voor hen schreef hij Now you has jazz. Hij wist ook dat er een duet nodig was voor Bing Crosby en Grace Kelly, een duet waar regisseur Walters nogal naar uitkeek, want het moest een hoogtepunt in de film worden. Porter die al jarenlang het ene succes na  het andere aan mekaar had geregen,wist maar al te goed dat je niet zomaar een hit uit je pen kon toveren. Wat  hem die opdracht nog moeilijker maakte was de sfeer waarin hij dit liefdeslied moest componeren. Twee jaar eerder was z’n vrouw Linda overleden. Met haar had Cole een speciale verhouding gehad. Ook al wist ze dat haar man homofiel was, toch hield hun relatie 35 jaar stand en wist Porter dat hij nu zonder haar geen inspiratie meer vond, ook geen echte zin meer had om te componeren. Het was dus méér dan doorbijten dat hij deed om de klus zo goed mogelijk te klaren!

Cole schreef ook z’n teksten zelf. In z’n rolstoel zette hij zich aan het werk, op bepaalde momenten zelfs met tranen in de ogen. “I give to you and you give to me true love, so on and on it will always be, true love. For you and I have a guardian angel on high, with nothing to do but to give to you and to give to me, true love.” Porter was tevreden met het eindresultaat en  stomverbaasd toen hij enkele dagen na de première vernam dat het duet tussen Bing en Grace een immens succes was. Het bioscooppubliek was er dol op. Cole vertelde aan wie het maar horen wilde dat hij er echt fier op was.Vooral omdat het zo’n eenvoudige melodie was. Hij schertste zelfs  dat hij daarmee het niveau van een Franz Schubert had bereikt .

Het kon dan ook niet lang uitblijven of True love zou op single worden uitgebracht. Het was de eerste miljoenenhit voor Grace Kelly en de 22ste voor Bing Crosby. Kelly was de dochter van een steenrijke bouwondernemer. Op haar 11de maakte ze al haar debuut als actrice.Vooral haar optredens in diverse drama’s op de Amerikaanse televisie maakten haar populair. Haar filmcarrière nam een snelle start met haar rol in “High noon”,  maar “High society” werd in 1956 zowat haar hoogtepunt en meteen ook haar afscheid van Hollywood,want datzelfde jaar trouwde ze met prins Rainier van Monaco.

De opname van het duet True love had de 22ste februari 1956 in New York plaats. ’n Jaar later, vlak na de zomer,  stond de single op de 4de plaats in de Amerikaanse Top 100.

Van True love verschenen nadien talloze coverversies onder meer in 1993 op het album “Duets” van Elton John samen met Kiki Dee en in 2006 door Helmut Lotti in duet met Isabelle A.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2014 Daisy Lane & Marc Brillouet