Twee motten

Geplaatst in Songs

Geen thema is te gek om er een liedje over te schrijven. Ken je het verhaal van Charlotte en Bas, twee motten die zich goed voelen in een oude jas, de jas van een zwerver, die van Tom Manders, beter bekend als Dorus.

Tom begon ooit als decorbouwer en reclametekenaar. In die hoedanigheid werkte hij soms in het bekende theater “Carré” in Amsterdam waar hij in contact kwam met onder meer Wim Kan, die hem adviseerde zelf eens op het podium te gaan staan omdat Tom hem verteld had dat dat een van z’n grootste wensen was.

Tom nam een aanloop in het  theatercafé Saint-Germain-des-Prés in Amsterdam. In 1949 gaf hij gestalte aan het typetje dat later legendarisch zou worden, Dorus de zwerver. De borstelsnor, de droeve blik en de bolhoed waren de onmisbare ingrediënten. In de jaren vijftig maakte Tom Manders tv-programma’s voor de VARA en zo begon hij stilaan nationaal bekend te geraken. Zijn vaste assistent werd organist Cor Steyn. Zijn hit Twee motten –   - tekst en muziek Tom Manders – begint trouwens met een gesprek tussen hen beiden. In de maand mei van 1957 stond Dorus in de Nederlandse Top 40 op het Decca-label op één met Twee motten, met meteen na hem op twee The banana boat song van Harry Belafonte en op drie True love van Bing Crosby en Grace Kelly uit de film ” High Society”. Dorus zal ook een Duitse versie van Twee Motten opnemen met als titel Zwei Motten.

In de jaren zestig ging Tom zich met grotere producties voor tv en het theater bezighouden. Dat theater viel niet mee, maar zijn tv-shows werden immens populair. In 1967 werd één daarvan bekroond met de Zilveren Roos van Montreux. Vijf jaar later zat hij berooid aan de grond, ook al had hij dat jaar in de Staatsloterij een ton gewonnen. Hij kreeg een hartaanval en overleed op 50-jarige leeftijd de 26ste februari 1972. Cor Steyn overleed de 17de november 1965.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet