Verloren hart, verloren droom

Geplaatst in Songs

Johnny White werd de 13de juni 1946 als Johnny Wittevrouw in Scherpenheuvel geboren. Het was in Brussel dat hij een kappersopleiding genoot, maar dit beroep heeft hij nooit uitgeoefend, want meteen na het behalen van zijn diploma maakt hij z’n debuut in de showbizz! Net zoals zovele Vlaamse zangers die in de jaren zestig met hun zangcarrière begonnen, heeft Johnny erg veel te danken aan de VRT en vooral aan de liedjeswedstrijd “Canzonissima” waar hij al in 1966 voor de camera’s  stond. Louis Neefs won toen met Ik heb zorgen. Dat was ook die aflevering dat Ronny Temmer opviel met De ranke roos. Johnny zong toen Waar ben jij. Tijdens die periode moest Johnny naar het leger en kwam terecht bij de 15de Wings van de luchtmacht in Melsbroek. Hij richtte toen zijn orkest The Wings op. Robert Bylois wordt iets nadien zijn impresario en op die manier wordt Johnny de collega van Salvatore Adamo en Ann Christy. Hij krijgt dankzij Bylois optredens in Portugal, Frankrijk en Zwitserland aangeboden. Over Bylois had Johnny achteraf niets dan lof: “Ik heb lang met Robert gewerkt. Die man stak met kop en schouders boven de managers van vandaag uit. Ook letterlijk was hij een imposante verschijning. Wanneer hij ergens binnenkwam, waren de onderhandelingen bij wijze van spreken al beklonken.”

In 1969 staat Johnny opnieuw voor de tv-camera’s, deze keer  samen met Samantha, Josiane Janvier, Ronny Temmer en Herman Elegast tijdens de Europabeker voor zangvoordracht in Knokke onder aanvoering van ploegleider Anton Peeters. Hij schittert tijdens dat festival naast internationale vedetten als de Britse zangeres Julie Rogers en de Franse ster Michèle Torr. Datzelfde jaar krijgt hij de prijs van het publiek  tijdens het “Festival de la chanson Française” in Spa uitgereikt en  de persprijs tijdens het “Festival van Palma de Mallorca”. Johnny duikt ook voor de eerste maal op in de BRT Top 30. De 11de november 1969 staat hij op nummer 12 met de op het Decca-label uitgebrachte single Weisse Perlen. Het was Al Van Dam die hem bij Decca had binnengeloodst.

Eveneens een groot succes wordt  Quand on est amoureux. Daarmee had Johnny White, die toen in Brussel woonde, meegedaan aan de voorronden van het Eurovisiesongfestival georganiseerd door onze Waalse collega’s van de RTBF, maar Jean Vallée werd de uiteindelijke winnaar met Viens l’oublier. Net zoals Weisse Perlen was Quand on est amoureux  een compositie van  Peter Laine die ook tekent voor de daaropvolgende hitsingle Verloren hart, verloren droom. Peter Laine schreef dit nummer op tekst van Ke Riema in zijn villa in ‘s-Gravenwezel, speciaal met het oog op Johnny’s  Canzonissima-deelname in 1971. Dat jaar wonnen Nicole en Hugo met Goeie morgen, morgen, eindigde Ann Christy op de tweede plaats met Dag vreemde man en werd Johnny White derde.

Die editie van toen is Johnny altijd bijgebleven. Aan auteur Manu Adriaens vertelde hij daarover: “De pers klopte die wedstrijd flink op. En wanneer er geen nieuws te melden viel, zetten de impresario’s wel een kunstmatige rel in elkaar. Milo de Coster en Louis Van Rijmenant gingen in de bar van het Amerikaans Theater met elkaar op de vuist. Grote foto’s op de voorpagina en iedereen wist weer waarover gepraat. Maar achter de schermen waren we allemaal dikke vrienden. We deden ons werk met hart en ziel, maar we lachten veel meer dan de huidige lichting artiesten. Iedereen vierde feest en leefde mee met iedereen.”

Nadat Verloren hart verloren droom maandenlang in competitie bleef tijdens de dichtbekeken liedjeswedstrijd “Canzonissima”, kon het niet uitblijven of het liedje zou op single op het Decca-label worden uitgebracht. In de Vlaamse Top 10 staat White de 20ste maart 1971 op de negende plaats.  Het liedje ligt Johnny zo  na aan het hart dat hij het in 2001 zelfs van een nieuwe versie voorzag! Het ging Johnny in die periode zo goed voor de wind dat hij er op een bepaald moment zelfs twee orkesten op na hield en  op tournee ging met wereldsterren als Gilbert Bécaud en Shirley Bassey.

In 2003 werd Verloren hart,verloren droom voor eeuwig opgenomen in de “Eregalerij” van Radio 2 en Sabam for Culture. De 13de januari 2014 overleed Johnny te Aalst. De 3de mei 2015 kreeg hij een postume award tijdens de elfde editie van de Golden Lifetime Awards te Aarschot.

Van Verloren hart, verloren droom zullen er in de loop der jaren diverse covers worden uitgebracht, onder anderen door Udo en door Helmut Lotti die het vertaalt als Without your love.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2016 Daisy Lane & Marc Brillouet