Vincent

Geplaatst in Songs

De 2de oktober 1945 werd in het stadje New Rochelle in de buurt van New York, Don McLean geboren. Hij leidde een wat stille jeugd, want hij had last van astma. Ravotten, voetbalspelen enz… was aan hem niet besteed. Hij ging zich dan maar met muziek bezighouden. Frank Sinatra, Little Richard en Buddy Holly waren zijn idolen aan wie hij later zijn eerste hit American Pie opdraagt.

Don was 15 toen zijn vader stierf en vanaf die dag werd muziek zijn voornaamste bezigheid. Hij kwam aan de kost door op feestjes banjo en gitaar te spelen en ging samenwerken met onder meer folkzanger Pete Seeger. De culturele raad van de stad New York stelde in 1968 Don aan als Hudson River troubadour. Hij mocht langs de oevers van de Hudson elke week een drietal concerten per dag geven en dat vijf dagen per week. Dat resulteerde in zijn eerste elpee “Tapestry” gevolgd door  ”American Pie”. Een succesvolle opvolger voor de hit American Pie werd de single  Vincent, een song die hij in 1972 schreef nadat hij 2 jaar eerder een boek had gelezen over de postimpressionistische Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Het liedje is een verwijzing naar het schilderij  ”De sterrennacht”, een olieverf op doek 73 X 92 cm. Vincent maakte het toen hij in het ziekenhuis van Saint-Rémy-de-Provence lag in juni 1839. Het schilderij toont een nachttafereel met gele sterren boven een kleine stad met heuvels. Hij schilderde het precies dertien maanden voor hij zelfmoord pleegde. Je kunt het schilderij gaan bewonderen in het museum voor moderne kunst in New York City.

Vincent bereikt niet de nummer 1-status , maar het werd wel een regelrechte klassieker, goed voor een twaalfde plaats in de Amerikaanse Top 100 in het voorjaar van 1978. In Engeland deed de single het stukken beter,want daar werd ‘Vincent’ glansrijk een nummer 1. Toen de song een hit was, werd het dagelijks in het Van Gogh Museum in Amsterdam gespeeld, waar een partituur van de song Vincent nu samen met een set Van Gogh-penselen voor de eeuwigheid in de kelders van het museum bewaard wordt.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet