Voulez-vous coucher avec moi ce soir? (Lady Marmalade)

Geplaatst in Songs

Lady Marmalade is een song geschreven door Bob Crewe die instond voor zowat al de hits van The Four Seasons en klassiekers op zijn naam heeft staan als Can’t take my eyes off of you en The sun ain’t gonna shine anymore. Bob Crewe had iets eerder kennisgemaakt met Kenny Nolan. Ze hadden snel door dat ze beiden goede songs konden schrijven.

Nolan schreef in zijn hoogtijdagen zo’n vijf à zes liedjes per week. In een interview zei hij daarover: “I really write from titles. A title will come into my head and will just motivate me.  I’ll sit down at the piano or on guitar and in a matter of two minutes I’m singing a melody and elaborating on the theme or title.  The melody just comes through me. I don’t know how.  For My Eyes Adored You, the original title was Blue Eyes in Georgia.  I accidentally said my eyes adored you.  I’ve worked at it so long I can make a title into something tangible, which is a fun process.  I collaborate with producers, artists and select writers.  I always start with the lyrical concept, not the melody.”

My eyes adored you schreef Kenny samen met Bob Crewe. Die song werd een solohit, een nummer 1 voor Frankie Valli, die de leadzanger was van de succesvolle groep The Four Seasons, waarvoor Bob Crewe dus op zijn beurt een hele rist hits had geschreven. Nu was Kenny ook van vele markten thuis. Hij had onder meer de hit Swing your Daddy voor Jimmy Gilstrap geschreven en had zelf hits gescoord met I like dreaming en Love’s grown deep.

Kenny Nolan had tussendoor een studiogroep opgericht The Eleventh Hour waarin Kenny de zangpartij voor zijn rekening nam. Bob Crewe schreef op zekere dag samen met Kenny Nolan het nummer Lady Marmalade (Voulez-vous coucher avec moi ce soir?). Crewe schreef die tekst na zijn ervaringen in New Orleans met een prostituee, genaamd Lady Marmalade. Kenny herinnert zich nog dat hij flarden van het melodietje al klaar had, maar die flarden pasten niet in mekaar tot Bob zich over de song ontfermde en op de idee kwam van de zin Voulez-vous coucher avec moi ce soir. Crewe en Nolan hadden daarmee een dijk van een gimmick én een hit te pakken. Niet té recht voor de raap, maar seksueel toch suggestief genoeg om Amerika en de rest van de wereld te doen blozen.

Er wordt een demoversie van Lady Marmalade opgenomen door The Eleventh Hour met voorop dus de stem van Kenny. Dat nummer belandt in 1974 op hun elpee “‘The Eleventh Hour’s Greatest Hits” op het label 20th Century Records, geproduceerd door Bob Crewe, maar die elpee wordt niet zo goed onthaald. Crewe speelt Lady Marmalade door aan producer Allen Toussaint die meteen denkt aan de groep LaBelle, want die zijn volop bezig aan hun elpee “Nightbirds”. LaBelle was al in 1959 opgericht door Patti Labelle. Toen noemden ze zich nog The Ordettes.  Iets later krijgt de groep een ander jasje aangemeten en wordt het Patti Labelle and The Blue Belles. Begin jaren zeventig wordt er aardig gesleuteld aan de samenstelling en verpakking van de groep en gaan ze de baan op als LaBelle: Patti Labelle, Nona Hendryx en Sarah Dash. Om een lang verhaal kort te maken. In 1974 komen ze bij Epic Records terecht en in de zomer van dat jaar op de markt met de elpee “Nightbirds” met als producer Allen Toussaint en begeleid door de groep The Meters.

Het is Patti die in de “Sea-Saint Studios” in New Orleans tijdens de opname van Lady Marmalade de solostem voor haar rekening neemt. Die song wordt gelijk ook de eerste single uit die langspeler. De eerste april 1975 duikt Lady Marmalade Billboard’s Hot One Hundred binnen en staat iets later op één. In Europa wordt de single uitgebracht als Voulez-vous coucher avec moi ce soir? (Lady Marmalade). In Engeland zit er niet meer dan een 17de plaats in. In de Nederlandse Top 40 noteren we begin februari van dat jaar een nummer 1-hit voor LaBelle. Bij ons staat Voulez-vous coucher avec moi ce soir? in de loop van de maand januari 1975 op plaats drie.

Na dit succesverhaal namen LaBelle de elpee “Phoenix” op, maar daar kraaide haast geen haan naar. De drie dames kwamen niet tot een akkoord wat het vervolgverhaal betreft en dus gingen ze elk hun eigen weg.

Lady Marmalade is zo’n sterk nummer dat het smeekt om gecoverd te worden. Rondborstige Sabrina nam het in 1987 op om het het jaar nadien op single uit te brengen, maar verder dan een alarmschijf geraakte ze er niet mee.  Tien jaar later was het de beurt aan de dames All Saints. Zij koppelden het liedje aan Under the bridge van The Red Hot Chili Peppers. Voor hen werd het hun tweede nummer 1-hit in Engeland. Cinefielen zullen zich misschien nog herinneren dat toen “Moulin Rouge” in 2001 in de bioscoop opdook er ook een versie van Lady Marmalade was te horen, gezongen door Christina Aguilera, Lil’ Kim, Mya en Pink. Die versie staat in 2001 wekenlang op nummer 1 in Billboard’s Hot One Hundred en is qua verkoopcijfers een nog grotere hit dan die van LaBelle. Door regisseur Paul Hunter werd een sexy videoclip gemaakt waarin de dames in lingerie mochten aantreden, goed voor de MTV Video Music Award van dat jaar. Wie liever een wat aparte versie hoort, kan terecht bij Max Raabe und der Palast Orchester die er een jarentwintigversie van maakten.

In de lente van 1986 scoort Patti Labelle in Amerika een nummer 1 met On my own dat ze voor die gelegenheid in duet zingt met Michael McDonald.

Bob Crewe overlijdt de 11de september 2014.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2015 Daisy Lane & Marc Brillouet