Wake me up before you go-go

Geplaatst in Songs

Wie was er op het einde van de jaren zeventig niet gek op disco? De film “Saturday Night Fever” zat daar wel voor iets tussen en de muziekmarkt die overspoeld werd door de discohits. Uitgaan in het weekend was een leuke bezigheid. George Michael en zijn vriend Andrew Ridgeley vormden dus geen uitzondering op die regel. Ze woonden beiden in Bushey, een voorstadje in het noorden van Londen. Ze spraken regelmatig af om samen op stap te gaan. Ze waren dol op dansen en muziekmaken.

George en Andrew kenden elkaar al van toen George nog maar twaalf was. De 11-jarige Andrew werd zijn klasgenoot. Ze zaten naast elkaar in hetzelfde leslokaal. Omdat ze graag muziek maakten, sloten ze zich aan bij het skagroepje The Executives, zo’n beetje in de stijl van groepen als Selecter en The Specials. Niet dat hun muzikale prestaties je van hét waren, maar ze leerden stilaan hun eigen liedjes schrijven. Een van hun eerste maaksels is het nummer Wham Rap.George had ook zitten sleutelen aan een song die hij Careless whisper heette. Beide songs namen ze in een demoversie op en wisten op die manier de aandacht te trekken van Mark Dean van het net opgerichte platenlabel Innervision. George en Andrew noemden zich intussen ook Wham!

Hun Wham Rap doet het niet zo goed toen het op single was verschenen, maar hun tweede  Young guns (go for it) schiet de 16de oktober 1982 meteen door naar de derde plaats in de Britse Top 40. Het nummer wordt ook in Amerika uitgebracht op het Columbia-label, maar presteert daar zo goed als niets. Innervision besluit Wham Rap opnieuw uit te brengen en deze keer slaat de single in Engeland wél aan met een achtste plaats in de Top 40 als eindresultaat. Ook het nummer Bad Boy doet het goed in die Britse hitlijsten, maar wordt in de States genegeerd. Dat vinden de jongens niet zo leuk, want beiden dwepen nogal met hun Amerikaanse idolen: George was tuk op motownmuziek en Andrew op sterren als Elvis Presley en The Everly Brothers.

Op zekere dag is George te gast bij Andrew thuis en ziet op de deur van diens slaapkamer een briefje hangen dat eigenlijk bedoeld was voor Andrews moeder dat als ze ‘s ochtends naar haar werk gaat ze niet mag vergeten hem te wekken. “Wake me up before you go-go“. Die go go was een compensatie van het tweevoudig gebruik van het woordje up, want op het oorspronkelijk briefje had Andrew eerst Wake me up up before you go geschreven. Toen hij de fout zag, voegde hij erachteraan gewoon nog een keertje go aan toe. Vandaar!

Toen Michael het nummer schreef, ging hij ervan uit dat het een liedje moest worden waar pit in zat. Het moest bruisen van energie. Hij verwerkte er typische trekjes in van pophits uit de jaren vijftig en zestig. Hij ging zelfs no verder terug in de tijd, want het liedje begint met vier keer jitterbug. De jitterbug is een populaire dans uit de jaren dertig. Die retroflair hoor je ook in de zin: “You make the sun shine brighter than Doris Day.” George had precies in zijn hoofd zitten hoe het liedje moest klinken en toen ze met de muzikanten in de “Sarm West Studios” in Londen zaten op te nemen, zong George het hun voor precies zoals hij wou dat ze het speelden. Technicus Chris Porter weet nog precies dat er vooraf geen demo was opgenomen en dit de manier was waarop George verkoos het nummer af te werken. Hij weet ook nog dat de drummer van dienst te laat was en dat ze daarom een Linn-drummachine gebruikten. Dat klonk zo goed dat ze dat hulpmiddeltje op de definitieve versie hebben bewaard. In diezelfde studio wordt tussen de maanden juli en september 1984 het album “Make it big” opgenomen met George Michael als producer. Dat tweede studioalbum levert hun naast Wake me up before you go-go een aantal dikke hits op: Freedom, Careless whisper en Everything she wants.

De veertiende mei 1984 wordt Wake me up before you go-go in Engeland op het Epic-label uitgebracht, want de jongens hadden intussen een platendeal met CBS afgesloten. De 26ste mei staat de single al helemaal bovenaan de Britse Top 40. Duran Duran had daar iets eerder gestaan met The Reflex.Twee weken later moeten ze plaats ruilen met Frankie goes to Hollywood die hen daarbovenin komt aflossen met Two tribesDe 23ste juni staat Wham op één in de Nederlandse Top 40. Diezelfde dag staan ze in de Belgische Top 30 eveneens op de bovenste stek.  De achtste november van dat jaar duikt Wake me up before you go-go op single in de Amerikaanse popcharts op waar het de 17de al op één staat nadat Billy Ocean en zijn Caribbean Queen   galant plaats hebben geruimd. Drie weken blijven ze daar staan om dan op hun beurt hun eerste plek af te staan aan Daryl Hall en John Oates en hun nummer 1-hit Out of touch.Wake me up before you go-go wordt eveneens een nummer één in Australië, Canada, Ierland, Noorwegen en Zweden.

Inpikkend op dat succes, bracht George Michael zijn eerste solosingle op de markt Careless whisper dat zowel in de States als in Engeland een nummer één wordt. In Engeland scoort Wham nog een aantal keren: in 1984 met hun nummer één Freedom, nadien met Last Christmas,een jaar later met I’m your man om nog eens een jaar later in schoonheid af te ronden met hun nummer één The edge of  heavengekoppeld aanWhere did your heart go. Deze single betekent het definitieve afscheid van het duo. De 28ste juni 1986 geven ze een afscheidsconcert in de Wembley Arena. George gaat zich van dan af bezighouden met zijn solocarrière. Andrew probeert het als autopiloot en als solozanger, maar geen van beide lukt. Hun achtergrondzangeressen Pepsi en Shirlie nemen enkele singles op die het wel goed doen in de Britse charts.

George Michael overlijdt de 25ste december 2016.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2017 Daisy Lane & Marc Brillouet