Weekend

Geplaatst in Songs

Het was George Kooymans van Golden Earring die Earth and Fire ontdekte, hun hitpotentieel, toen ze in hun voorprogramma optraden. George besloot meteen een nummer voor hen te  schrijven Seasons, een hit in de maand februari van 1970. Gelijk goed voor een 2de plaats in de Nederlandse Top 40. Er zouden er nog achttien volgen voor Earth and Fire, drie jaar eerder opgericht door de broers Chris en Gerard Koerts samen met bassist Hans Ziech. Ze heetten toen nog Opus Gainfull met voorop de stem van zangeres Manuela Berloth. Twee jaar later nam Jerney Kaagman haar plaats in.

Hun eerste nummer 1 scoorden Earth and Fire in de lente van 1972 toen ze Let’s dance van The Cats van de eerste plaats stootten met Memories geschreven door de band zelf in een productie van Jaap Eggermont, ex-drummer van The Golden Earring. Zeven jaar later staat hun single Weekend op nummer 1. Een song van Gerard Koerts. Hij vond dat liedje maar niks, een soort niemendalletje, was het niet dat zijn kinderen er tuk op waren. Ook hun platenfirma Polydor vond het nummer niet bij hun stijl passen. Hun contract moest echter dringend verlengd worden en daar neep het schoentje, want Polydor vond geen enkel liedje dat ze vooraf op demo hadden ingediend, geschikt. De mensen van Phonogram, de groep waartoe Polydor behoorde, wel.

Dus toch op single en gelukkig maar. Weekend wordt in de maand november van 1979 op single uitgebracht met op de B-kant het instrumentale Answer me. De 15de december 1979 staat Weekend op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 en zal daar drie weken blijven. Het was vier jaar geleden dat Earth and Fire nog eens op één hadden gestaan, toen met Thanks for the love. Ook het buitenland pikt Weekend op. In West-Duitsland wordt het eveneens een hit. Ook Zwitserland, Portugal en Denemarken reageren positief.

Weekend staat ook op hun elpee “Reality Fills Fantasy” uitgebracht op het Vertigo-label (dit sublabel werd in de jaren 60 door Phonogram opgericht om meer progressieve rockplaten uit te brengen), opgenomen in de “Soundpush Studios” te Blaricum in een productie van Gerrit-Jan Leenders die eerder de groep Kayak produceerde. Uit die elpee wordt ook de song Fire of love op single uitgebracht.

Dat succes wordt wat afgekoeld wanneer hun beste liedjesschrijver Chris Koerts uit de groep stapt. De fut was eruit en het einde van de band was al een tijdje in zicht. Toch bleef leadzangeres Jerney Kaagman actief in de muziekindustrie, onder meer als bestuurslid van de BV Pop, de belangenvereniging voor popmuzikanten, en nadien als presentatrice bij Radio Noordzee Nationaal en als directeur van de stichting Conamus, tegenwoordig werkzaam als Stichting Buma Cultuur, bezig met de ondersteuning en promotie van Nederlandse muziek. Elk jaar reiken ze de Gouden Harp, de Zilveren Harp en de Buma Cultuur Exportprijs uit. Tijdens dat gala wordt ook de Radio 2 Zendtijdprijs uitgereikt aan artiesten die over een langere periode het meest op Radio 2 te horen waren en een grote en blijvende betekenis hebben gehad voor de Nederlandse muziek. In 2002 dook Jerney Kaagman op als jurylid van Idols met een uitermate streng oordeel voor diegenen die over geen talent beschikken.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2014 Daisy Lane & Marc Brillouet