Weekend

Geplaatst in Songs

Het was George Kooymans van Golden Earring die Earth and Fire ontdekte, hun hitpotentieel, toen ze in hun voorprogramma optraden. George besloot meteen een nummer voor hen te  schrijven‘Seasons’, een hit in de maand februari van 1970. Gelijk goed voor een 2de plaats in de Nederlandse top veertig. Er zouden er nog 18 volgen voor Earth and Fire, drie jaar eerder opgericht door de broers Chris en Gerard Koerts samen met bassist Harry Ziech. Ze heetten toen nog Opus Gainfull met voorop de stem van zangeres Manuela Berloth. Twee jaar later nam Jerney Kaagman haar plaats in

Hun eerste nummer 1 scoorde Earth and Fire in de lente van 1972 toen ze ‘Let’s dance’ van de eerste plaats stootten met ‘Memories’ geschreven door de band zelf in een productie van Jaap Eggermont, ex drummer van The Golden Earring. 7 jaar later stond hun single Weekend op nummer 1. Een song van Gerard Koerts. Noch hun platenfirma Polydor, noch de groep zelf zagen wat in deze song. Hun contract moest verlengd worden en daar neep het schoentje, want Polydor vond geen enkel liedje dat ze vooraf op demo hadden ingediend, geschikt. De mensen van Phonogram, waartoe Polydor behoorde, wel.

Dus toch op single en gelukkig maar,want de 15de december 1979 stond  ‘Weekend’ op de eerste plaats van de Nederlandse top veertig en zou daar drie weken blijven. Het was vier jaar geleden dat Earth and Fire nog eens op één hadden gestaan, toen met ‘ Thanks for the love’. Ook het buitenland pikte ‘Weekend’ op. In West –Duitsland werd het een hit. Dat succes werd wat afgekoeld toen hun beste liedjesschrijver Chris Koerts uit de groep stapte. De fut was er uit en het einde van de band was al een tijdje in zicht.

Toch bleef leadzangeres Jerny Kaagman actief in de muziekindustrie, ondermeer als bestuurslid van de BV Pop, de belangenvereniging voor popmuzikanten en nadien als presentatrice bij Radio Noordzee Nationaal en als directeur van de stichting Conamus, tegenwoordig werkzaam als Stichting Buma Cultuur, bezig met de ondersteuning en promotie van Nederlandse muziek. Elk jaar rijken ze de Gouden Harp, de Zilveren Harp en de Buma Cultuur exportprijs uit. Tijdens dat gala wordt ook de Radio 2 Zendtijdprijs uitgereikt aan artiesten die  over een langere periode het meest op Radio 2 te horen waren en een grote en blijvende betekenis hebben gehad voor de Nederlandse muziek.

In 2002 dook Jerney Kaagman op als jurylid van Idols, met een uitermate streng oordeel voor diegenen die over geen talent beschikten.

 

tekst en research: Marc Brillouet